Država ignoriše vile u Kočanima

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, pored ostalog, i zbog čega se niko iz tog resora nije pojavio na raspravi

21639 pregleda 85 reakcija 23 komentar(a)
Vile u Kočanima dugo nisu bile prijavljene u registrima, Foto: BORIS PEJOVIC
Vile u Kočanima dugo nisu bile prijavljene u registrima, Foto: BORIS PEJOVIC

Niko iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine juče se nije pojavio na javnoj raspravi koja je u Upravnom sudu održana po tužbi bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Tužbu je krajem juna prošle godine zbog ćutanja administracije, u predmetu koji se odnosi na rješenje o rušenju dijela objekata na imanju Đukanovića u nikšićkom naselju Kočani, podnijela punomoćnica Ana Đukanović.

Ona je juče na raspravi kazala da tužena strana nije došla ni na jedan rok, da od upravnih organa ni tužilac, ni ona kao punomoćnica, nisu dobijali bilo kakvu odluku po izjavljenim žalbama, a da je jedina odluka koju je dobila ona kojom je odbijen zahtjev za izuzeće ovlašćenog lica za postupanje u inspekcijskom nadzoru.

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, pored ostalog, i zbog čega se niko iz tog resora nije pojavio na raspravi.

Urbanističko-građevinski inspektor Aleksandar Todorović donio je 4. aprila 2023. godine rješenje o rušenju objekata na imanju Đukanovića u Kočanima. Rok za rušenje bio je 20 dana od dana prijema rješenja, a navedeno je i da, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, žalba na rješenje ne odlaže izvršenje.

Đukanovići su 12. aprila 2023. godine uložili žalbu sa predlogom za odlaganje izvršenja rješenja o rušenju, 24. aprila i žalbu zbog ćutanja uprave, a u junu prošle godine i tužbu Upravnom sudu - zbog ćutanja uprave.

U vrijeme donošenja rješenja o rušenju, resor prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, u okviru kojeg je i urbanističko-građevinska inspekcija, vodila je Ana Novaković Đurović.

U julu je “Vijestima” rekla da su u vezi sa predmetom koji se odnosi na imovinu Đukanovića u Kočanima tražili dodatnu dokumentaciju od Opštine Nikšić, a nakon što su i dobili dokumentaciju, tek su 20. oktobra odgovorili da su spisi dostavljeni Upravnom sudu na odlučivanje.

Nekoliko dana kasnije, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preuzeo je Janko Odović.

Nakon toga, iz tog resora “Vijestima” su rekli da inspekcija neće postupati po rješenju o rušenju objekata na imanju porodice Đukanović u Kočanima, do okončanja spora koji se vodi pred Upravnim sudom.

U februaru su Televiziji “Vijesti” kazali da je u toku izjašnjavanje postupajućih službenika Ministarstva “zašto nije odlučeno po uloženoj žalbi, već se došlo u situaciju da je stranka u postupku podnijela tužbu zbog ćutanja administracije”.

“Te zašto u međuvremenu i dalje nema odluke u odnosu na izjavljenu žalbu, od strane postupajućih ovlašćenih službenika ovog Ministarstva”, objavila je TV “Vijesti” 11. februara odgovor resora Janka Odovića.

Odović
Odovićfoto: Boris Pejović

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine tada su kazali i da će se odgovornost i propusti zaposlenih u postupanju, odnosno nepostupanju, sankcionisati saglasno važećim propisima.

Rješenjem koje je donio u odnosu na imanje Đukanovića u Kočanima, inspektor je tada naložio rušenje objekta 1 na katastarskoj parceli 3/3 KO Kočani u Nikšiću, površine 170 m2, spratnosti P; objekta 2 na katastarskoj parceli 3/2 KO Kočani u Nikšiću, površine 89 m2, spratnosti Su+P... “jer su isti izgrađeni suprotno važećem PUP Opštine Nikšić”. U rješenju inspektora piše i da je razlog za rušenje taj što su objekti izgrađeni suprotno važećem Prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, odnosno jer se nalaze u zoni “zeleni zaštitni pojas”, da “zaštitni pojasevi mogu biti isključivo sanitarno-higijenskog karaktera ili zeleni zaštitni pojasevi”, te “da se u dijelu zaštitnog pojasa ne navodi mogućnost gradnje bilo kakve vrste stambenih objekata”.

Prema dokumentaciji koju su “Vijestima” ranije dostavili iz nikšićkog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, brat bivšeg predsjednika Crne Gore Aco Đukanović podnio je u junu 2018. zahtjev za legalizaciju objekata u Kočanima - za objekte na parceli 3/2 koja je upisana u LN 889, parceli 3/3 iz LN 983 i objekte na parceli 10/5 iz LN 633.

Prema istoj dokumentaciji, Đukanović je od Sekretarijata nekoliko dana kasnije dobio rješenje o prekidu iniciranih postupaka legalizacije - do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore. To rješenje, kako piše, odnosi se na dva lista nepokretnosti - 889 i 633. U rješenju se ne pominje i parcela 3/3 i LN 983, gdje je upisana porodična stambena zgrada površine 290, odnosno zgrada spratnosti prizemlje, površine 170 kvadrata, za koju je, pored ostalog, inspektor Todorović naložio rušenje.

Rok za izradu Plana generalne regulacije bio je 14. oktobar 2023, ali se od njega odustalo.

Iz MEPPU ranije su rekli da će se izdavanje dokumentacije, koja je uslov za građenje, primjenjivati državni i lokalni planski dokumenti i da će se oni smatrati važećim dok se ne proglase nevažećim.

Nikšićki Sekretarijat pominjao je i nelegalnu ogradu na imanju Đukanovića, ali ograda nije bila predmet rješenja o rušenju inspektora Todorovića.

Bonus video: