Vandali urnisali šetalište pored Tare: Uništena i dječja igrališta

Trud lokalnih službi da mobilijar bar na nekoliko mjeseci drže u dobrom stanju često pada u vodu i samo je kratkoročno vidljiv

9258 pregleda 53 reakcija 21 komentar(a)
Uništena i dječja igrališta, Foto: Dragana Šćepanović
Uništena i dječja igrališta, Foto: Dragana Šćepanović

Prve proljećne dane kolašinsko šetališe pored Tare dočekalo je u stanju gorem nego minulih godina, iako je od kako je izgrađeno konstantna meta vandala i neodgovornog odnosa korisnika tog prostora.

Trud lokalnih službi da mobilijar bar na nekoliko mjeseci drže u dobrom stanju često pada u vodu i samo je kratkoročno vidljiv.

Tokom minule zime ponovo su polomljene klupe i kante za smeće, mobilijar gotovo na svakom mini igralištu za djecu djelimično je ili potpuno uništen, pa je ili neupotrebljiv ili nebezbjedan za mališane.

Donacijama pojedinih kompanija mobilijar je obnovljen prije nekoliko godina, no nije dugo potrajao. Sadnice između pješačke i biciklističke staze takođe su uništene, a svakodnevno se duž šetališta pojavljuju nove količine smeća. Ispod drvenih nadstrešnica vidljivi su ostaci loženja vatre, a na prostoru za sjedjenje nedostaju letve. I ranije su sadnice drveća uništavane, samo nekoliko mjeseci nakon što su posađene.

Vandali palili i vatru
Vandali palili i vatru foto: Dragana Šćepanović

U Komunalnom preduzeću tvrde da kontinuirano vode bitku sa neodgovornošću Kolašinaca. Prostor oko šetališta čišćen je više puta i volonterskim akcijama, ali gotovo nikada razultati tih napora nijesu ostali vidljivi duže od dva do tri dana.

Izvršni direktor Komunalnog preduzeća koje je zaduženo za taj prostor Dušan Simović kaže za “Vijesti” da se vandalizam sve češće dešava u Kolašinu, a da je to vidljivo i na šetalištu. On najavljuje obnovu dijela mobilijara uz stazu, a tvrdi i da je rasvjeta sada potpuno funkcionalna.

“Komunalno preduzeće u prethodnom periodu radilo je na adaptaciji rasvjete na gradskom šetalištu, koja je sada u potpunosti funkcionalna, s obzirom na to da idu topliji dani koji mame sve više građana koji treniraju u tom dijelu grada.Trenutno, ostatak mobilijara i nije na zavidnom nivou zbog nemara naših sugrađana. Zato se nabavka i postavljanje novog urbanog mobilijara kao što su nove klupe i korpe za otpatke, nametnula kao neophodna, imajući u vidu da taj vid ulaganja poboljšava vizuelni identitet i stvara utisak o uređenosti”, kaže Simović.

Šetalište na desnoj obali Tare izgrađeno je u okviru Poziva za male infrastrukturne projekte koji je raspisan 2011. godine. Većinski dio od 300.000 eura finansiran je grantom Evropske unije, a izgradnju su pomogle i Vlada Crne Gore preko Direkcije javnih radova i kolašinska Opština.

Na šetalištu su izgrađene pješačke i biciklističke staze sa pratećim mobilijarom. Na taj način, prostor pored Tare dobio je dodatnu uređenost i vrijednost, a predstavlja i značajno unapređenje turističke ponude.

I prostor pored šetališta, diosportske zone, i dalje nije priveden namjeni. Na njemu je minulih godina istovaran materijal iz tunela Klisura, a dio još stoji neporavnan. Izgradnja sportske infrastrukture na tom dijelu još je samo u planovima lokalnih čelnika.

Kako je prije nekoliko mjeseci “Vijestima” kazao potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović, izgradnja prve četiri faze sportske zone u Kolašinu može se očekivati tokom ove godine.

Bonus video: