Tivat: Održan pomen stradalima u NATO napadu na nekadašnju SRJ

Avramović je 1999. poginuo prilkom bombardovanja SRJ kao pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Jugoslavije, a Bjelonović kao pripadnik MUP-a Srbije na Kosovu

6584 pregleda 6 komentar(a)
Sa pomena, Foto: Radio Tivat
Sa pomena, Foto: Radio Tivat

Prije 25 godina SAD i NATO raketno-bombenim napadima na vojne i civilne objekte Savezne Republike Jugoslavije pokazali su cijelom svijetu šta je zapravo 'humanitarna intervencija', šta je 'američka demokratija', rekao je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

On je to rekao u Tivtu, govoreći na ceremoniji obilježavanja 25 godina početka NATO intervencije u bivšoj SRJ gdje je na gradskom groblju Brdišta Maslenikov položio vijenac na grobove Tivćana Marka Avramovića i Dragana Bjelanovića.

Avramović je 1999. poginuo prilkom bombardovanja SRJ kao pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Jugoslavije, a Bjelonović kao pripadnik MUP-a Srbije na Kosovu.

Vijence su pored ruskog ambasadora, položili i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, predstavnici OBNOR-a Tivat, NVO Miholjski zbor, Bratstva srpske pravoslavne omladine Sv. Pantelejmon Tivat, a polaganju su prisustvovali i članovi udruženja Jermena Crne Gore.

Obraćajući se prisutnima, Maslenikov je kazao da se 1999. "vojna operacija SAD i NATO prema Beogradu odvijala bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, pod izgovorom bezobzirnih optužbi vlasti Savezne republike Jugoslavije za 'etničko čišćenje' u kosovsko-metohijskoj autonomiji, gdje su navodno izazvali humanitarnu katastrofu u regionu".

"SAD i NATO su pokazali kakav zvuk slobode nose NATO avioni - za 11 nedjelja na suverenu evropsku državu ispalili su tri hiljade krstarećih raketa, bacili 80 hiljada tona avionskih bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom, koja se sada primjenjuje već u našem regionu. Varvarsko bombardovanje je odnijelo živote skoro 2,5 hiljada ljudi, uključujući 89 djece. Rusija je odmah osudila vojnu operaciju alijanse protiv Jugoslavije. Evgenij Primakov, tada predsjednik Vlade Ruske Federacije, otkazao je posjetu SAD i okrenuo svoj avion iznad Atlantika. I tada, i sada, ovu operaciju alijanse smatramo najgrubljim kršenjem normi međunarodnog prava", kazao je Maslenikov čija država inače, već dvije godine bez formalne objave rata i protivno međunarodnom pravu, oružano napada i razara drugu suverenu državu – Ukrajinu.

"Znamo da neki zapadni ambasadori danas govore i crnogorskim i srpskim političarima 'zaboravite, to je bilo davno'. Ali znamo da koliko se danas u bivšim republikama Jugoslavije odvijaju ovakvi događaji pod sloganom 'Ne zaboravimo'. Rusija je čvrsto posvećena Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednost UN-a i nikada neće zaboraviti da je Kosovo teritorija Srbije", podvukao je ruski ambasador.

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović je kazao da u tom gadu sa porodicama poginulih Avramovića i Bjelanovića godinama "gajimo kulturu sjećanja i sjećamo se njihovog herojskog čina, jer najveća vrijednost je dati svoj život za otadžbinu, a to su oni upravo uradili".

"Posebna čast i zadovoljstvo danas su nam što je među nama i ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori, gospodin Maslenikov, kome zvanično upućujem riječi saučešća povodom nezapamćenog terorističkog akta u Moskvi. Sjećamo se i njihovih žrtava, jer je taj akt terorizma i nastavak svega onoga što gledamo na globalnom političkom planu unazad ovih 30 godina", istakao je Komnenović.

U ime organizatora ovog komemorativnog skupa, Udruženja veteran 63. padobranske brigade VJ, prisutnima se obratio Miajlo Backović.

"Ovdje leže ratnici, koji su branili 1999. godine istinu i pravdu i ono što je trebalo da se brani, ma kako danas današnja politika na to gleda. Nijedan borac na Kosovu i Metohiji, ni u Srbiji i Crnoj Gori u tom trenutku nije kalkulisao i nije preispitivao zašto ide da uzme pušku. Svi smo znali da moramo da branimo svetinju sa našim velikim svetim precima. Njih dvojica - jedan u policiji, jedan u vojnoj uniformi su takođe uzeli svoj krst i krenuli na put, ne žaleći svoj život i svoj život su fizički i dali za tu svetinju, i Marko i Dragan, na čijim smo danas temeljima, ne na grobovima, nego na temeljima slobode i uzora i obrasca za naša buduća pokoljenja", poručio je Backović.

Bonus video: