Mladi pripadnici RE populacije u Nikšiću učili kako da budu konkurentni na tržištu rada

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa Programima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, platformama za zapošljavanje, izradom biografije, a oprobali su se i u simulaciji intervjua sa poslodavcem

2399 pregleda 0 komentar(a)
Sa prvog dana treninga, Foto: NVO CAREP
Sa prvog dana treninga, Foto: NVO CAREP

"Ranije nisam znala kako i gdje da tražim posao, a sada znam. Moja braća i sestre su stariji, uvijek su sami nalazili posao, a često su bili odbijeni na poslovima za održavanje higijene u gradu i za rad u kuhinji zbog nacionalnosti. Ovaj trening mi je potvrdio ono što sam i sumnjala, da poslodavci vjeruju u sterotipe o Romima i Egipćanima. Ipak se nadam da će i za mene biti posla, planiram raditi sezonski - znam da to nije dugoročno, ali barem na taj način mogu pomoći svojoj porodici”, kazala je osamnaestogodišnja Violeta Selimović iz Bijelog Polja, koja je, zahvaljujući NVO Centar za afirmaciju RE populacije – CAREP, imala priliku prvi put da prisustvuje nekom treningu.

Trodnevni trening, koji je pomenuta NVO organizovala za 22 nezaposlenih mladih Roma i Egipćana iz Berana, Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja, ali i građane iz većinske populacije, imao je za cilj da unaprijedi njihove vještine koje će im pomoći u pronalaženju zaposlenja. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa Programima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, platformama za zapošljavanje, izradom biografije, a oprobali su se i u simulaciji intervjua sa poslodavcem, kao i da saznaju koja su njihova radna prava i obaveze.

Nardi Ahmetović, izvršni direktor CAREP-a podsjetio je da je RE zajednica jedna od najsiromašnijih zajednica u Crnoj Gori.

„Nadamo se da ćemo za 12 lica koja imaju veliku želju za sticanjem novih radnih vještina obezbijediti posao putem organizovanja plaćene obuke na radu u trajanju od tri mjeseca kod privatnih/javnih poslodavaca. Organizacija će snositi troškove, a poslodavci će biti pozvani u svojstvu mentora, sa mogućnošću da produže ugovore mladima koji se dobro pokažu. Izuzetno je važno da se mladi bore za ispunjenje prava na dostojanstven rad”, poručio je Ahmetović.

Učili kako da pripreme CV
Učili kako da pripreme CVfoto: NVO CAREP

„Kad moram da se prijavim na neki posao, moram da idem na razgovor sa poslodavcem, tada me uhvati trema i ja se izgubim Često su mi poslodavci postavljali pitanje da li imam iskustvo i gdje mi je CV. Iskrena da budem, nisam do sada znala šta je CV”, kazala je Sanija Beriša, jedna od učesnica treninga koji je održan u Beranama.

Prema riječima Alena Šalje, srednjoškolca iz Nikšića, trening mu je dao smjernice na kojim sajtovima može potražiti posao, kako funkcioniše Zavod za zapošljavanje i koje sve prilike tu može dobiti.

„Ono što mi je naročito značilo je najljepši i najstresniji dio treninga - simulacija razgovora sa poslodavcem. Ni meni ni drugima nije bilo svejedno, ali zahvalan sam da mogu barem da pokušam da napišem CV, naučio sam trikove za neverbalnu komunikaciju i poboljšao samopouzdanje”, kazao je Šalja.

Trening je organizovan u sklopu projekta “Karijerna karta za mlade Rome/kinje – od edukacije do zapošljavanja”, koji je podržan u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore”, koji sprovode Help - Hilfe zur Selbsthilfe i Juventas. Projekat finansira Delegacija Evropske unije, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Projekat je osmišljen na osnovu rada NVO "CAREP" sa mladim iz RE populacije u prethodnih pet godina, gdje se pokazalo da mladi obrazovani pripadnici romsko-egipćanske zajednice imaju manje prilika za zapošljavanje u poređenju sa vršnjacima, pripadnicima većinske zajednice. Ova činjenica ukazuje na to da je potrebno ekonomski osnažiti mlade nezaposlene Rome i Egipćane kroz podsticaj zapošljavanja - sprovođenjem mjera aktivnog zapošljavanja.

Bonus video: