Uz trg, Varnava dobija i spomenik u Pljevljima

Opština Pljevlja raspisuje međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja

3309 pregleda 5 komentar(a)
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja raspisaće međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja spomenika patrijarhu Varnavi, koji će se graditi na istoimenom trgu, pored crkve Svete Petke, nedaleko od centra grada.

U Opštini su kazali da će konkurs biti raspisan odmah nakon što se danas, na sjednici lokalnog parlamenta usvoji odluka o izgradnji spomen-obilježja za ovu godinu.

U međuvremenu je završen projekat rekonstrukcije Trga patrijarha Varnave, a prethodnih dana radilo se na uklanjanju privremenih objekata, koji su se nalazili na dijelu trga koji će se rekonstruisati.

Do sada su uklonjena tri privremena objekta, a sa uklanjanjem četvrtog se zastalo nakon što je vlasnik podnio žalbu Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Predsjednica Skupštine opštine Pljevlja Jovana Tošić kazala je “Vijestima” da će se ta tačka naći na dnevnom redu.

“Odredbom člana 12. Zakona o spomen-obilježjima propisano je da se predlog Programa dostavlja nadležnom organu radi davanja saglasnosti u odnosu na podizanje spomen-obilježja, a nadležni organ je dužan da razmotri i donese odgovarajuće akte, najkasnije u roku od 60 dana od dana dostavljanja predloga. Ako nadležnni organ ne donese akt o predlogu programa, smatra se da postoji saglasnost na predlog Programa. Rok od 60 dana od dostavljanja predloga nadležnom Ministarstvu je istekao. Takođe od ministarke kulture i medija Tamare Vujović sam dobila informaciju da je potpisala saglasnost, ali još nije dostavljena nadležnom Sekretarijatu”, kazala je Tošić.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC od 1930. do 1937. godine. Preminuo je iznenada 1937. godine pod misterioznim okolnostima, u trenutku kada je u Skupštini Jugoslavije izglasavan konkordat između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije, kojem se protivio.

Ranije je predsjednik opštine Dario Vraneš kazao “Vijestima” da bi se spomenik gradio u sredini trga koji nosi Varnavino ime, odnosno raskrsnici kod crkve Svete Petke, a nedaleko od njegove rodne kuće.

Rekao je da idejno rješenje podrazumijeva izgradnju statue patrijarha Varnave kako blagosilja grad.

“Nisu još uvijek sve stvari definisane, ali se radi dobrim tempom. Uradićemo sve kako bi bila izuzetno dobra ambijentalna cjelina čitavog trga. Ovo mjesto je zapravo identitetski, kulturološki i duhovni centar grada. Na nepunih 100 metara od ovog mjesta rođen je najslavniji Pljevljak svih vremena - patrijarh srpski Varnava Rosić. Blagodarim Bogu što smo konačno dočekali istorijski trenutak da na pravedan i dostojanstven način ovjekovječimo lik, ime i djelo našeg slavnog patrijarha Varnave”, kazao je ranije Vraneš.

Predlog za gradnju spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću ranije je podnio Ermin Harbić u vrijeme kada je bio odbornik Demokratske partije socijalista, kao i Demokratska stranka i Srpski kulturni centar.

Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka. Predlog Harbića tada je naišao na brojne kritike.

Studija koju je nedavno uradio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada predložio je kao prioritetnu izgradnju kružnog toka na raskrsnici Tršove, Tanasija Pejatovića, Mirka Pejatovića, Avalske, Vuka Karadžića i Prvog decembra. Demokrate smatraju da bi spomenik Varnavi trebalo da se radi paralelno s rekonstrukcijom ove raskrsnice.

Osim ovog, Programom se predviđa i podizanje spomen-obilježja Predragu Leovcu, potporučniku koji je poginuo 14. aprila na Košarama na Kosovu. Spomen-obilježje podići će Nevladino udruženje Kulturni centar “Predrag Peđa Leovac”. Nije navedeno na kojoj lokaciji.

Demokratska Crna Gora ranije je najavila da će podnijeti inicijativu da se u Pljevljima izgradi i spomenik Petru Petroviću Njegošu.

“Kako je 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša na inicijativu Demokrata proglašen Danom kulture u Crnoj Gori, naš odbornički klub će na nekoj od narednih sjednica inicirati izgradnju spomenika posvećenom našem najvećem pjesniku, misliocu i vladaru”, saopšteno je iz Odbornikog kluba Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Pljevlja.

Bonus video: