Martinović: Dijete inficirano malim boginjama boravilo u Sarajevu na sportskom takmičenju sa oko 60 djece

Rekao je da je dijete nakon tri, četiri dana, dobilo osip i da je serološki utvrđeno da je dijete oboljelo od malih boginja

16416 pregleda 55 reakcija 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Načelnik Centra za imunoprofilaksu u Institutu za javno zdravlje Adis Martinović kazao je na konferenciji za medije da je dijete oboljelo od malih boginja sa oko 60 djece boravilo u Sarajevu 9. i 10. marta na sportskom takmičenju, te da su se prvi simptomi odnosno povišena temperatura javili 22. marta.

Rekao je da je dijete nakon tri, četiri dana, dobilo osip i da je serološki utvrđeno da je dijete oboljelo od malih boginja.

Martinović je kazao da je pedijatrijska služba i higijensko-epidemiološka služba iz Bara preduzela sve mjere kako bi se istražili najbliži kontakti.

Odgovarajući na pitanja "Vijesti", rekao je da dijete nije hospitalizovano, te da su i najbliži kontakti pod nadzorom i da članovi porodice nemaju simptome.

Rekao je i da nadzor kontakata ne znači samoizolaciju, te da će biti izolovani biti u slučaju da se pojave simptomi bolesti.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević ocijenio je da je oboljelo dijete izolovano na vrijeme.

Laušević je kazao da od morbila najčešće obolijevju djeca.

"Dilema postoji i u vezi sa MMR vakcinom, koju roditelji odlažu da daju svom djetetu, dok jedan broj roditelja odbija da vakciniše dijete, iako je zakonom obavezna. U situaciji smo da bacamo veliki broj vakcina jer im ističe rok samo zato što se djeca ne vakcinišu", istakao je Laušević.

On je rekao da u 2022. i 2023. godini gotovo da nije postojala zemlja u Evropi koja ne bilježi slučajeve obolijevanja od malih boginja. Kazao je da je u BiH reigstrovano oko 1.000 oboljelih, najviše u Sarajevu, a u Srbiji 40 oboljelih.

Kazao je da je bilo pitanje trenutka kada će se male boginje pojaviti i u Crnoj Gori, istakavši da je najbolja mjera prevencije vakcinacija, te da je vakcina bezbjedna, efikasna i koristi se već 60 godina.

Poručio je da vakcinacija štiti ne samo djecu, već i odrasle.

Prema podacima IJZ, svega 22,33 odsto djece rođene 2022. godine primilo je prvu dozu vakcine protiv malih boginja.

Bonus video: