Koprivica: Ne primam bilo kakvu naknadu za predsjedavanje i članstvo u Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije

"Ovo je vrlo lako provjerljiva činjenica. Svaki cent prihoda koji sam ostvario po osnovu vršenja javne funkcije od 2016. je legalan i prijavljen Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), a niti jedan cent drugih prihoda za to vrijeme nijesam ostvario"

11627 pregleda 19 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Po osnovu predsjedavanja Nacionalnim savjetom za borbu protiv korupcije i članstva u istom ne primam bilo kakvu naknadu, niti sam podnio zahtjev za ostvarenje naknade po tom osnovu, niti to planiram, saopštio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije Momo Koprivica.

"Vijesti" su ranije danas objavile da je Vlada Crne Gore juče donijela odluku da predsjedniku, zamjeniku, članovima i sekretaru Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije obezbijedi naknadu od gotovo 500 eura.

"Ovo je vrlo lako provjerljiva činjenica. Svaki cent prihoda koji sam ostvario po osnovu vršenja javne funkcije od 2016. je legalan i prijavljen Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), a niti jedan cent drugih prihoda za to vrijeme nijesam ostvario. Uvijek sam i uvijek ću davati ASK-u potpun pristup bankovnim računima", kazao je Koprivica.

On je istakao da odluka o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada, koja važi i za Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, služi da se omogući onim članovima, koji to zatraže, legalna naknada za rad u tijelu koje nije u njihovom opisu posla, "pa sa tog razloga traži dodatno radno angažovanje, a značajan broj članova Savjeta i ne dolazi iz izvršne vlasti, pa ni državnih institucija uopšte".

"Meni je antikorupcija dio redovnog opisa posla, za razliku od brojnih drugih članova Nacionalnog savjeta i shodno tome nijesam niti ću podnijeti zahtjev za ostvarivanje naknade. Takođe, da naglasim da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije nije ni postojao u vrijeme DPS-a jer je tada korupcija bila legitimisana i maltene ozakonjena. Danas imamo drugačiji pristup, konkretna tijela i mehanizme za konkretno djelovanje na planu prevencije i borbe protiv korupcije", dodao je Koprivica.

"Ovim reagovanjem želim da dam odgovor u odnosu javno potenciranu priču koja nema uporište u činjenicama, a kojom se želi moje i zalaganje drugih kolega za borbu protiv korupcije dovesti u lukretivni kontekst", zaključio je Koprivica.

Bonus video: