Sastanak Milović-Maske-Dubost: Reforma pravosuđa u Crnoj Gori je konkretna i efikasna

Milović je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, upoznao Maske i Dubost sa brojnim reformama pravosuđa koje se trenutno odvijaju u Crnoj Gori, istakavši ozbiljne infrastrukturne projekte, uključujući izgradnju pravosudnog kvarta koji će predstavljati temelj modernizacije pravosudnog sistema

9199 pregleda 6 komentar(a)
Milović i Maske, Foto: Ministarstvo pravde
Milović i Maske, Foto: Ministarstvo pravde
Ažurirano: 03.04.2024. 19:45h

Reforma pravosuđa u Crnoj Gori je konkretna i efikasna, saopšteno je na sastanku crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića, ambasadorke Francuske An Mari Maske u sudije za vezu Frederike Dubost.

Milović je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, upoznao Maske i Dubost sa brojnim reformama pravosuđa koje se trenutno odvijaju u Crnoj Gori, istakavši ozbiljne infrastrukturne projekte, uključujući izgradnju pravosudnog kvarta koji će predstavljati temelj modernizacije pravosudnog sistema.

Iz Ministarstva pravde su kazali da je na sastanku razgovarano i o sveobuhvatnim reformama crnogorske legislative.

Kako su rekli, posebna pažnja posvećena je zakonima o državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i sudijama, oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kao i o sprečavanju korupcije i Specijalnom državnom tužilaštvu, koji su ključni za poglavlje 23 i dobijanje pozitivnog Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

“Istaknuta je potreba za digitalizacijom pravosudnih institucija uz primjenu naprednih IT tehnologija i alata, što će doprinijeti efikasnijem i transparentnijem pravosuđu”, kaže se u saopštenju.

Milović je naglasio da je važno unapređenje sajber bezbjednosti informacionih sistema pravosuđa i dodao da je Strategija digitalizacije pravosuđa u posljednjoj fazi izrade.

On je podsjetio da je Regionalni centar za sajber bezbjednost formiran uz podršku Ambasade Francuske, navodeći da to predstavlja značajan korak u zaštiti pravosudnog sistema od sajber prijetnji.

“Milović je kazao da, nakon višedecenijske zapuštenosti, pravosuđe u Crnoj Gori uveliko radi na promjenama na svim nivoima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Maske i Dubost saglasne da je taj rad vidljiv.

One su čestitale Ministarstvu pravde na višemjesečnom aktivnom djelovanju u cilju dobijanja IBAR-a i realizacije neophodnih reformi na putu evropskih integracija.

Milović je poručio da očekuje se da će, u skorijoj budućnosti, napori i rezultati postignuti u poglavlju 23, biti prepoznati kroz pozitivan IBAR, uprkos ograničenjima u vremenu i dostupnim ekspertskim resursima.

Bonus video: