Nikšić: Održane radionice o važnosti uključivanja zaposlenih u sistem zaštite i spašavanja

Radionice je održao Goran Tripković, iz nikšićke Službe zaštite i spasavanja

1964 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

NVO "Fors Montenegro" je održala radionice za zaposlene u privatnim kompanijama o važnosti uključivanja njihovih zaposlenih u sistem zaštite i spašavanja kako su naveli u saopštenju zajavnost.

Radionice je održao Goran Tripković, iz nikšićke Službe zaštite i spasavanja.

"Obišli smo veliki broj privatnih kompanija, koje svojim znanjem, ljudskim resursima i opremom kojom raspolažu, mogu pomoći sanaciji prilikom dešavanja vanrednih situacija uzrokovanim prirodnim nepogodama. Sva naša iskustva koja smo stekli prilikom učestvovanja u spašavanjima u proteklom periodu, prenešene su na tim radionicama i zaposlenima koji rade u tim firmama date su smjernice koje im mogu koristiti prilikom nekih elementarnih nepogoda izazavanih klimatskim promjenama“, kazao je Tripković.

Radionice su, prema njegovim riječima, ispunile očekivanja i ulivaju im, kako je kazao, nadu da prilikom prirodnih nepogoda čitavo društvo može dati maksimalan doprinos „da se života što prije vrati u normalu“.

„Nesreće ne poznaju granice, niti administrativne barijere. Jako je važno da se integralnim planiranjem spremnosti identifikuju i analiziraju rizici i posljedice koje mogu uzrokovati, te da se procijeni na koji način se može odgovoriti vlastitim resursima, a u kojem dijelu je potrebno zatražiti pomoć međunarodnih partnera“, naglasio je Tripković.

Radionice su održane u sklopu projekta „Zajednički odgovor - zajedno u prevenciji i intervenciji u prirodnim katastrofama“ koji „Fors Montenegro“ privodi kraju.

U sklopu projekta, koji ima za cilj unapređenje sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, biće nabavljena određena oprema za vatrogasno–spasilačke jedinice u Crnoj Gori koje učestvuju u projektu, a riječ je o 14 jedinica.

Sa realizacijom projekta, koji traje dvije godine, počelo se u julu 2022, i organizovane su brojne radionice i obuke, sa lokalnim samoupravama a akcenat je stavljen na izradi planskih dokumenata.

„Predočeni su ključni koraci i ukazano je na najčešće greške koje se dešavaju prilikom procjene ugroženosti, a koje značajno utiču na izradu planskih dokumenata iz oblasti zaštite i spašavanja. Predstavnicima lokalnih samouprava predstavljena je i važnost uključivanja ranjivih kategorija u sam proces planiranja, jer je njihovo spašavanje često otežano i zahtijeva posebnu pažnju“, navodi se u saopštenju zajavnost.

Organizovani su i treninzi za operativne pripadnike službi zaštite i spasavanja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Crnoj Gori, kao i za pripadnike Gorske službe spasavanja u Crnoj Gori, kako bi se povećala njihova operativna spremnost.

Izdata je i publikacija koju građani mogu preuzeti sa sajta „Fors Montenegra“ i projekta „Zajednički odgovor“ u kojoj se nalaze sva neophodna uputstva, objašnjena na najjednostavniji način, kako se ponašati u nekim elementarnim nepogodama koje izaziva priroda (zemljotres, poplava, požar).

Projekat „Zajednički odgovor“ finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je više od 590.000 eura, od čega je EU obezbijedila oko 490.000. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi oko 255.000 eura, a doprinos EU je 213.000.

Bonus video: