Dva sumnjiva slučaja negativna na morbile

Pod epidemiološkim nadzorom 74 osobe iz Bara i Podgorice, 26 učenika odjeljenja OŠ “Jugoslavija”, učiteljica i porodični kontakti

17132 pregleda 35 reakcija 3 komentar(a)
Vakcinisano svega 20 odsto beba rođenih 2022., Foto: Shutterstock
Vakcinisano svega 20 odsto beba rođenih 2022., Foto: Shutterstock

Dvije osobe za koje se sumnjalo da imaju morbile testirane su od prošlog četvrtka, ali se pokazalo da nemaju virus malih boginja.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su odgovorili da su pod nadzorom 74 osobe iz Bara i Podgorice koje su putovale za Sarajevo na takmičenje u karateu, kao i 26 učenika iz odjeljenja oboljelog dječaka. Tvrde da su pod nadzorom i porodični kontakti, kao i učiteljica dječaka.

“Od prošlog četvrtka do 3. aprila, pored djeteta koje je oboljelo od morbila, testirane su još dvije osobe sumnjive na morbile, kod kojih su rezultati negativni, odnosno kod njih nije dokazano prisustvo virusa”, odgovorili su “Vijestima” iz IJZ.

Iz te ustanove pojasnili su da za roditelje djeteta nije bilo moguće utvrditi vakcinalni status, dok je za sestru dobijen podatak od roditelja da je ranije prebolovala morbile.

Kazali su i da je većina od 26 učenika odjeljenja u koje ide inficirani dječak primilo MMR vakcinu.

“Prema informacijama epidemiološke službe Doma zdravlja Bar, šest kontakata nije vakcinisano, dva kontakta su primila jednu dozu, dok ih je 18 kompletno vakcinisano”, kazali su iz IJZ.

Prvi slučaj morbila u Crnoj Gori registrovan je prošle sedmice, a riječ je o osmogodišnjem dječaku koji je putovao u Sarajevu na sportsko takmičenje.

Iz IJZ je tada saopšteno da pedijatrijska služba u Baru preduzima sve potrebne mjere da se provjere kontakti i da su svi pod nadzorom. Pojasnili su da nadzor ne podrazumijeva samoizolaciju i da kontakti mogu da se kreću, ali da imaju obavezu da se jave u slučaju pojave simptoma.

Oboljeli dječak koji nije vakcinisan protiv morbila liječi se u kućnim uslovima, dobro se osjeća, a direktor IJZ Dragan Laušević pojasnio je da je zbog registrovanog slučaja infekcije u Baru zabilježen blagi rast vakcinacije, pa su tokom vikenda vakcinisana 72 djeteta.

100 osoba iz Bara i Podgorice je pod nadzorom Instituta za javno zdravlje

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” su odgovorili da je nakon potvrde infekcije virusom morbila kod djeteta, zdravstveno-sanitarna inspektorka u Baru u stalnom kontaktu sa Higijensko-epidemiološkom službom (HES) Doma zdravlja Bar. Pojasnili su da HES barskog Doma zdravlja sprovodi pojačani epidemiološki nadzor na teritoriji te opštine sa posebnim akcentom na osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim dječakom tokom perioda zaraznosti.

“Nadzorom sprovedenim nad učenicima Osnovne škole ‘Jugoslavija’ Bar i karate klubom ‘Bar’ nije utvrđena pojava novih sumnji na obolijevanje od morbila”, piše u odgovoru UIP.

“Vijesti” su pitale i da li je i kojem broju nevakcinisanih učenika barske Osnovne škole “Jugoslavija” (rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije onemogućeno pohađanje nastave do isteka dva perioda maksimalne inkubacije, a iz UIP su kazali da će se u skladu sa epidemiološkom situacijom preduzimati dalje zakonske mjere koje bude propisalo Ministarstvo zdravlja, a na osnovu preporuka IJZ.

Prema vodiču IJZ, definicija epidemije morbila predstavlja dva ili više laboratorijski dokazana i vremenski povezana slučaja morbila koji su epidemiološki ili virusološki povezani.

U vodiču koji je dostavljen školama, piše da se u slučaju pojave oboljelih od malih boginja u vaspitno-obrazovnim ustanovama svoj djeci koja nisu vakcinisana u skladu sa uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije onemogućava pohađanje vrtića ili nastave u školama do isteka dva perioda maksimalne inkubacije od posljednjeg slučaja u toj ustanovi.

Za djecu u osnovnoj i srednjoj školi koja po ovom osnovu ne mogu fizički prisustvovati nastavi, neophodno je organizovati online nastavu.

“Djeci kojoj je po ovom osnovu onemogućena nastava, ukoliko se podvrgnu vakcinaciji omogućava se povratak redovnom pohađanju nastave”, piše u vodiču.

Navedene mjere iz vodiča će u slučaju pojave epidemije Ministarstvo zdravlja objaviti kroz naredbu, a kontrolisanje sprovođenja je u nadležnosti UIP.

Prema podacima IJZ, države regiona bilježe epidemije malih boginja.

Skoro 27.000 djece u Crnoj Gori nije primilo prvu dozu MMR vakcine, a još oko 20.000 drugu dozu. Podaci IJZ pokazuju i da je svega petina djece rođene 2022. godine primila vakcinu protiv malih boginja.

Na teritoriji Bara, od ukupno 3.190 registrovane djece rođene od 1. januara 2017. do 31. avgusta 2022. godine, koja su godinama pogodnim za vakcinaciju prvom dozom MMR vakcine, vakcinisano je malo više od polovine, odnosno njih 1.629, sto je niže od državnog prosjeka koji iznosi oko 64 odsto.

Male boginje su među najzaraznijim bolestima koje postoje i prenose se širenjem u vazduhu kada zaražena osoba kašlje ili kija.

Najčešće su kod djece mlađe od pet godina. Simptomi uključuju groznicu, kašalj, curenje iz nosa i karakterističan osip.

Većina smrtnih slučajeva je posljedica komplikacija poput encefalitisa, teške dehidracije, ozbiljnih problema sa disanjem i upale pluća, a komplikacije su najčešće kod male djece.

Bonus video: