Većinu infekcija je moguće spriječiti

Studija je sprovedena u cilju sagledavanja učestalosti bolničkih infekcija, njihovih uzročnika i rezistencije na antimikrobne ljekove, kao i upotrebe antibiotika u bolnicama. Rezultati ovog istraživanja omogućiće planiranje daljih aktivnosti na planu prevencije bolničkih infekcija i racionalne upotrebe antibiotika

3668 pregleda 2 komentar(a)
Brajović: Bolničke infekcije ozbiljan javnozdravstveni problem, Foto: SZO
Brajović: Bolničke infekcije ozbiljan javnozdravstveni problem, Foto: SZO

Stopa učestalosti bolničkih infekcija u Crnoj Gori mjerena u deset crnogorskih bolnica iznosi 3,7 odsto, što je na nivou evropskog prosjeka.

To je pokazala Nacionalna studija o prevalenciji bolničkih infekcija i potrošnji antibiotika u Crnoj Gori, predstavljena na jučerašnjem nacionalnom sastanku koji su organizovali kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Ministarstvo zdravlja, povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila.

“Koristeći standardni protokol, lokalni timovi ljekara i medicinskih sestara posmatrali su više od 1.000 pacijenta u crnogorskim bolnicama. U vrijeme izvođenja studije, 34 pacijenta imala su ukupno 38 bolničkih infekcija (četiri pacijenta su imala po dvije infekcije). Od tog broja je 31 infekcija (81,6 odsto), stečena tokom tekuće hospitalizacije”, ocijenjeno je na sastanku.

Studija je sprovedena u cilju sagledavanja učestalosti bolničkih infekcija, njihovih uzročnika i rezistencije na antimikrobne ljekove, kao i upotrebe antibiotika u bolnicama. Rezultati ovog istraživanja omogućiće planiranje daljih aktivnosti na planu prevencije bolničkih infekcija i racionalne upotrebe antibiotika.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori, dr Mina Brajović podsjetila je da podaci SZO ukazuju, da bolničke infekcije predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem i da nijedna bolnica u svijetu nije imuna na bolničke infekcije.

“Prema podacima SZO, na 100 hospitalizovanih, sedam pacijenata u visoko razvijenim zemljama, odnosno 15 pacijenata u zemljama niskog i srednjeg nivoa razvoja - dobije neku infekciju povezanu sa pružanjem zdravstvene zaštite tokom hospitalizacije. U prosjeku, 1 na 10 inficiranih pacijenata umre upravo zbog infekcije. Posebno su ranjivi pacijenati na odjeljenju intenzivne njege i novorođenčad’’, kazala je. Brajović je istakla da podaci SZO upućuju da higijena ruku i poštovanje standarda higijene u zdravstvenoj ustanovi smanjuju rizik od smrtnosti usljed infekcije rezistentnim patogenom za gotovo 50 odsto.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun je kazao da je “poznato da su najčešći uzročnici bolničkih infekcija upravo rezistentne bakterije, koje zahtijevaju dugotrajnu terapiju potentnim i uglavnom skupim antibioticima, što opet dodatno podstiče otpornost na antibiotike, pa i na one najefikasnije”

On je istakao da su rezultati studije značajni za identifikaciju ključnih problema i uspostavljanje prioriteta u suzbijanju bolničkih infekcija i unapređenje službi za nadzor i sprovođenje mjera prevencije.

Bonus video: