Više podgoričkih ulica raskopano, rokovi za završetak radova upitni

Stanovnici više podgoričkih naselja žalili su se da tokom kišnih perioda ne mogu da izađu iz kuća jer je voda “skoro do koljena”, tvrde da im je saobraćanje znatno otežano zbog radova, nadležni ćute

43477 pregleda 52 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Koje sve ulice se rekonstruišu širom Podgorice, koliko će radovi koštati i hoće li građani čekati da se saobraćaj vrati u normalu više nego što je predviđeno projektima, iz Glavnog grada ne žele da saopšte.

Više građana Podgorice žalilo se da tokom kišnih perioda ne mogu da izađu iz kuća, jer im je voda “skoro do koljena”. Naglašavaju i da je saobraćanje znatno otežano zbog uličnih radova i rekonstrukcija. Zbog toga, tvrde oni, nerijetko kasne na posao, a djecu moraju da prate do obližnjih stanica.

A kišni period i veliku vodu, uskoro bi mogla da zamijeni suša i oblaci prašine na raskopanim ulicama.

“Vijesti” su 28. februara pitale Glavni grad o radovima na podgoričkim ulicama, ali ni nakon više urgencija - odgovori nijesu stigli.

Stanovnik Ulice Špiro Mugoša u Staroj varoši Saša Damjanović “Vijestima” je kazao da radovi u tom dijelu grada znatno otežavaju svakodnevicu, a situaciju dodatno pogoršava i “stanje sa kanalizacijom” koje je, kako tvrdi, jako loše.

Saša Damjanović
Saša Damjanovićfoto: Luka Zeković

“Trenutno nam rade kaldrmu. Trebalo su da naprave šetalište pored Morače na samoj strani obale. Trebalo je da stave mobilijar, klupe i stolove, neko rastinje da to uljepšaju. Izgleda da nemaju dovoljno finansijskih sredstava i izgleda da će da završe samo ulicu. Zvali smo ‘Oči Podgorice’ i oni su to objavili. Kad pada kiša, trebaju nam čizme da dođemo do kuće”, istakao je on.

I drugi mještani te ulice potvrdili su njegove tvrdnje, posebno naglašavajući kanalizacioni problem kojem se najmanje raduju tokom kišnih perioda.

U sličnoj situaciji nalaze se i stanovnici Orjenske ulice u podgoričkom naselju Zlatica, a koju Glavni grad od 26. februara rekonstruiše, i to u dužini od 1,6 kilometara. Kako je saopšteno iz podgoričkog preduzeća “Putevi”, radovi su počeli u februaru, a njihova vrijednost je oko 250.000 eura.

Mještani sa kojima su razgovarali reporteri “Vijesti” kazali su da duž glavne ulice nema čestih poplava, već su upitne one sporedne.

“Ovaj put je nekad bio problematičan, ali sad je, manje-više, sve u redu. Međutim, sporedne ulice, koje se priključuju na glavnu su problematične. Onamo gdje se sanira, ostaju rupe i taj dio je neprohodan”, rekao je jedan od mještana Zlatice.

Osim radova u Orjenskoj i Ulici Špira Mugoše, rekonstrukcija saobraćajnica obavlja se i u Ulici Balšića i duž Tuškog puta.

Stanovnici Ulice Balšića u centru grada rekli su “Vijestima” da su radovi poremetili neke od najosnovnijih stvari.

Mnogi su zbog toga, kaže mještanka Nevenka Kalezić, primorani da se služe “pomoćnim sredstvima” i daskama kako bi došli do zgrade ili na posao.

Kalezić tvrdi da je sve manje prolaznika, kao i da graju djece ujutru “zamjenjuje bušilica”, a to je naročito rastužuje.

“Posjekli su drveće staro više decenija, a to uopšte ne šalje dobru poruku. Ljeto, nama koji živimo u ovoj ulici, biće naročito vruće. Prošla smo koliko-toliko dobro podnosili, i to samo zato što je drveće pružalo veliki hlad. Osim toga, i u dvorištu su počele da nam ‘niču’ zgrade. Šalje se grozna poruka, a sve je manje onih koji žele da je čuju...”, objasnila je Kalezić.

Radovi u Ulici Balšića podijeljeni su u tri faze, a kako su saopštili iz Glavnog grada, njihova vrijednost iznosi 1.049.021,90 eura sa PDV-om.

Iako je rok za završetak radova 150 dana od dana uvođenja izvođača u posao, mnogi mještani sumnjaju da će on biti ispoštovan.

Iz Glavnog grada je rečeno da rekonstrukcija saobraćajnice, između ostalog, obuhvata i ugradnju saobraćajne signalizacije, izgradnju kompletne hidrotehničke infrastrukture, javne rasvjete i telekomunikacione kanalizacije...

Sječa drveća šteti, ljeta će biti nepodnošljiva

U okviru radova, prošlog mjeseca, u toj ulici posječeno je pet lipa, kao i dva platana što se nije dopalo mještanima Balšića ulice.

Biološkinja Jelena Popović iz Crnogorskog udruženja ekologa “Vijestima” je kazala da će zbog toga “vrućina biti nepodnošljiva kako za prolaznike, tako i za ljude koji ovdje žive”.

Naglasila je da je drveće nezamjenjiv dio gradskog ekosistema i identiteta.

“Kladim se da mještane Balšića niko nije pitao za mišljenje - da li su za uklanjanje stabala ili ne. Inače, račun za struju onih koji žive blizu drveća, koje ima veliku ulogu u regulaciji mikroklime, za 56 odsto je manji ljeti i zimi od računa za struju u betonskim blokovima”, kazala je Popović.

Drveće kao značajan filter vazduha: Jelena Popović
Drveće kao značajan filter vazduha: Jelena Popovićfoto: Privatna arhiva

Sagovornica “Vijesti” napomenula je da su drveće i zdrav ekosistem uvijek bili glavna komponenta uspješnih gradova.

“Grad je vještački sistem, a naša tijela su od prirode, napravljena evoluirajući u prirodnim uslovima milionima godina. Naš unutrašnji sistem podešen je i naštimovan na sistem prirode. Kada to znamo, ne može nam biti začuđujuće što ljudi u gradovima žive lošim kvalitetom života, sa puno alergija, raznih bolesti i preplavljeni lošim raspoloženjem - odsječeni smo od sredine, prirode sa kojom su naša tijela i naši unutrašnji sistemi navikli da komuniciraju i uspostavili neprekidivu vezu milionima godina”, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, drvored pomaže infrastrukturi grada, jer “samo 100 stabala gradu za 40 godina uštedi do 250.000 eura”.

“Drveće smanjuje cijenu održavanja puteva, a 100 stabala za godinu zadrži oko 525 hiljada litara vode. Drveće se ponaša kao prirodni sunđer, pa sakuplja vodu kada padaju velike kiše, ne dozvoljavajući stvaranje bujica, već polako tu vodu u sedmicama koje dolaze ispušta i vraća u sistem zemlje ili u atmosferu...”, kazala je Popović.

Podsjetila je na to da je drveće veliki filter vazduha.

“Samo 100 stabala ukloni 53 tone ugljen dioksida i 195 kilograma štetnih čestica godišnje. Zamislite zelenu Podgoricu, koliko bismo olakšali nama i ljudima koji dolaze nakon nas, umjesto ove u kojoj čim kročite na ulicu zimi počinju da vas peku grlo i oči, a u najsitnije plućne sudove ulaze otrovne čestice. Reguliše mikroklimu, pa su računi za struju u kvartovima sa drvećem manji za 56 procenata”, kazala je Popović.

Bonus video: