Budva: Zabranjena gradnja desetospratnice kod Starog grada, potkopala temelje kompleksa Porto Budva

“'Anchor Company' DOO Budva zabranjuje se dalje izvođenje radova na izgradnji objekta. Naređuje se preduzimanje mjera zaštite okoline, susjednih objekata i infrastrukture”, navodi se u rješenju inspektorke

22656 pregleda 174 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Urbanističko građevinska inspektorka Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zabranila je gradnju buduće desetospratnice sa turističkim apartmanima “Avangard” jer je iskopom temeljne jame ugrozila susjedni poslovno apartmanski kompleks “ Porto Budva”.

“'Anchor Company' DOO Budva zabranjuje se dalje izvođenje radova na izgradnji objekta. Naređuje se preduzimanje mjera zaštite okoline, susjednih objekata i infrastrukture”, navodi se u rješenju inspektorke.

Podsjećamo, Vijesti su krajem marta objavile da je kompleksu “Porto Budva” ugrožena stabilnost, jer je izgradnjom temelja na susjednoj parceli budućeg objekta” Avangarda” potkopana nulta ploča. To je u dopisu Urbanističko građevinskoj inspekciji naveo inženjer i nadzor na kompleksu "Porto Budva" .

“Potkopava se naša nulta ploča i time ugrožava njena stabilnost i samim tim sigurnost objekta i izvođača radova na našem gradilištu. Molimo da hitno intervenišete”, piše u dopisu Urbanističko građevinskoj inspekciji.

Iz Alart centra inspekciji su dostavljene fotografije da su potkopani temelji kako “Porto Budva”, tako i susjednog centralnog vrtića.

Riječ je o izgradnji budućeg turističkog objekta sa apartmanima sa dvije podrumste etaže, prizemljem, mezaninom i deset spratova, na stotinjak metara od Starog grada, između vrtića i “Porto Budva”.

“Rok po naređenoj upravnoj mjeri je odmah po prijemu rješenja, a rok za izvršenje je pet dana. U slučaju neizvršenja naloženih mjera preduzeće se i druge zakonom propisane mjere i radnje”, navela je inspektorka.

U obrazloženju se navodi da je po službenoj dužnosti Urbanističko građevinska inspekcija 19. marta izvršila nadzor izgradnje objekta od strane “Anchor Company”, te utvrdila da se izvode radovi na iskopu temeljne jame, te da su iskopi sa zapadne i sjeverne strane izvršeni ispod nulte ploče susjednog objekta.

Budva rješenje
foto: Privatna arhiva

“Uvidom u revidivani glavni projekat utvrđeno je da izvršeni iskopi nisu predviđeni, pa je 'Anchor Company' usmenim rješenjem na zapisnik naređeno vraćanje zemljišta u prvobitno stanje u roku od tri dana i dostavljanje elaborata zaštite temeljne jame u roku od tri dana”, piše u rješenju.

Budva rješenje
foto: Privatna arhiva

Iz “ Anchor Company” su inspekciji dostavili pisano izjašnjenje u kome su naveli da na osnovu prijave gradnje iz oktobra prošle godine, a na osnovu glavnog projekta najniža kota fundiranja u odnosu na kotu prizemlja je 5,5 metara.

Budva rješenje
foto: Privatna arhiva

“Da tokom izvođenja radova na širokom iskopu na kontaktu između zasječene strane prema susjednom objektu dolazi do obrušavanja zemlje koji je u vlasništvu 'Alart centar'. Isključivi razlog zbog čega se zemljani materijal osipa je izrada betonske dijafragme koja je rađena tokom izgradnje susjednog objekta i koja je fundirana na šipovima. Na taj način je u potpunosti odsječena uska zemljana masa između ranije izgrađenog i objekta koji planiraju da izgrade. Kako se vrši zasjek u visini od šest metara, a debljina sloja je u širini 1,2 metara normalno je da dolazi do osipanja, jer ne postoji kohezija u postojećoj zemljanoj masi. Obavezujemo se da ćemo nakon izvedenih grubih građevinskih radova u novou kote prizemlha vratiti susjednu parcelu u prvobitno stanje. Naš objekat 'Avangard' fundiran je na kotu 5,5 metara, a susjedni na koti devet metara tako da ne možemo izazvati nikakve posljedice”, naveli su iz 'Anchor Company' u pisanom izjašnjenju inspekciji.

Urbanističko građevinska inspektorka je, kako se navodi u rješenju, 25. marta izvršila kontrolni inspekcijski pregled te utvrdila da se i dalje vrše radovi na iskopu temeljne jame, te da su iskopi ispod nulte ploče susjednog objekta i da “Anchor Company” nije postupio po nalogu.

Kako se navodi, punomoćnik je odbio da mu se pročita i da ga potpiše.

“Navodi subjekta nadzora da se zemljana masa sama obrušava nisu mogli biti od uticaja na drugačije odlučivanje u ovoj upravnoj stvari, jer je u obavezi da obezbijedi sigurnost susjednog objekta”, piše u rješenju Urbanističko građevinske inspektorke.

Bonus video: