Turistički zenit na hercegnovskoj rivijeri: Zvanično prijavljeno oko 32.330 gostiju

Od ukupnog broja regitsrovanih turista domaćih je svega 1.000
52 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.08.2017. 13:29h

Na hercegnovskoj rivijeri trenutno nije lako naći smještaj. Sezona ulazi u zenit, a turistički poslenici kažu da je bolja od proslogodišnje.

Tokom vikenda na graničnim prelazima Debeli brijeg i Sitnica, putnici su čekali na ulazak u našu državu po nekoliko sati, a jos uvijek je više onih koji ulaze nego onih koji odlaze iz Crne Gore. To je znak da počinje takozvani špic sezone, što potvrdjuju gužve na putevima, plažama, u trgovinama I ugostiteljskom objektima.

Zvanično je prijavljenih oko 32 330 gostiju, a procjena je da u gradu boravi najmanje 40.000 turista. Kada se tome dodaju i izletnici koji samo na nekoliko sati svraćaju u Herceg Novi, dolazi se do podatka da u gradu trenutno ima za desetak hiljada više gostiju nego domaćeg stanovništva.

Sezona je, kazu mještani, bolja od prošlogodisnje, barem što se tiče broja gostiju. Ističu da bi vanpansionska potrošnja mogla biti I bolja, ali Herceg Novi još uvijek zbog malog broja hotela visoke kategorije, nema puno visokoplatežnih gostiju. U restoranima , gosti sa menija biraju jeftinja jela, kaže ugostitelj Zoran Arapović. “Naveću prođu imaju lignje, mušlje, a od pića pivo”.

Od ukupnog broja regitsrovanih turista domaćih je svega 1000. Najveći broj boravi u domaćinstvima 24-119, a u hotelima je 5.500 gostiju. Na području opštine rade 37 hotela, uglavnom kategorisani kao mali hoteli, i u svima je skoro sto postotna popunjenost, a 85 odsto kapaciteta prodato je do kraja oktobra. U hostelima je 2.088, a auto kampovima 780 turista.

Bolju posjetu od prošlogodišnje bilježi i Gradska luka. Tokom jula usluge je koristilo 450 plovila. Prednjačile su jedrilice sa inostranim gostima, a zatim turističko – izletnički brodovi. U odnosu na isti period prošle godine, broj plovila je veći za oko 40 odsto, a rast prihoda za 50 odsto. Sudeći prema najavama za naredni period, ovogodišnja nautička sezona po broju plovila i finansijskim pokazateljima, biće najvjerovatnije najuspješnija do sada.

Bonus video: