Kupuju ili iznajmljuju zgradu za studente

Gradnja novog doma trajala bi oko tri godine, država planira privremeno rješenje. Vladina međuresorna grupa konstatovala da će razmatrati i pravne akte kako bi se u uslovima visokih kirija za zakup stanova što većem broju visokoškolaca omogućilo da konkurišu za dom

14485 pregleda 1 komentar(a)
Posljednji studentski dom izgrađen prije skoro deceniju u naselju Kruševac, Foto: LUKA ZEKOVIC
Posljednji studentski dom izgrađen prije skoro deceniju u naselju Kruševac, Foto: LUKA ZEKOVIC

Država planira da do septembra ove godine kupi ili iznajmi prostor za smještaj studenata, kako bi se privremeno riješio problem prebukiranosti studentskih domova.

To piše u Informaciji o obezbjeđivanju dodatnih smještajnih kapaciteta studentskih domova u Podgorici, sa zaključcima Međuresorske radne grupe, koja je od februara ove godine razmatrala problem nedostajućih kapaciteta.

Osim privremenog rješenja koje podrazumijeva kupovinu ili iznajmljivanje prostora, nadležni predlažu i izmjenu pravnih akata koji regulišu oblast dodjele domova, kako bi se, u uslovima visokih kirija za zakup stanova, što većem broju studenata omogućilo da konkurišu za dom.

U glavnom gradu postoji pet studentskih domova, a nadležni su zaključili da raste broj studenata koji ne mogu zadovoljiti pravo za smještajem u njima.

Prema podacima, objekat Faza 1 izgrađen je 1974. godine i raspolaže sa 348 mjesta, dok Faza 2, takođe u naselju Kruševac, koji je počeo sa radom četiri godine kasnije, ima 516 mjesta. Plavi dvor, završen 1997. godine u Ulici Svetozara Markovića ima 125 mjesta, plus 120 mjesta u starom domu.

Novi studentski dom koji je ujedno i posljednji izgrađen skoro prije deceniju raspolaže sa kapacitetom od 400 mjesta.

U dokumentu koji je razmatran na Vladi u februaru, konstatovano je da su studentski domovi u Podgorici odavno postali tijesni, da je u ovoj studijskoj godini konkurisalo 2.223 studenta na 1.509 mjesta, što znači da je 714 visokoškolaca ostalo bez te vrste smještaja.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) tada je predložilo Vladi nekoliko modela.

“U saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, Ministarstvo prosvjete je dogovorilo potencijalno ustupanje zemljišta... Na predmetnoj parceli bi se mogao graditi objekat ukupne površine...6.700 metara kvadratnih. Izgradnjom predmetnog objekta zadovoljile bi se potrebe 300 do 350 studenata,...”, navode iz resora prosvjete.

Taj model, ocjenjuju, zahtijeva vrijeme, pa bi se početak gradnje objekta “u optimističnom scenariju mogao očekivati u drugoj polovini 2025. godine”.

“Model privatno-javnog partnerstva nosi određene rizike, prije svega jer ne postoji prevelika prethodna praksa u ovim postupcima. Treći model za urgentno rješavanje problema je potencijalna mogućnost zakupa ili kupovine prostora koji bi mogao poslužiti za ove namjene. Predmetni model je vjerovatno najefikasniji, ali nosi rizik - nepostojanje tržišne ponude”, zaključili su i predložili Vladi da formira međuresorsku komisiju koja bi došla do najboljeg rješenja.

714 studenata ostalo je bez smještaja u domovima u ovoj studijskoj godini, navodi se u informaciji MPNI

U novoj informaciji Vlade piše da je međuresorska komisija zaključila da ne postoje formalno pravne i imovinsko pravne prepreke i da treba ući u realizaciju koraka za gradnju novog studentskog doma u Podgorici, i to kroz pripremu i realizaciju Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje.

“Kako se radi o investiciji višemilionske vrijednost, koja će se tek okvirno znati nakon realizacije konkursa, predlog radne grupe je da se o samom modelu gradnje i finansiranja odlučuje tek nakon realizacije konkursa, iz razloga što se pretpostavlja da osim klasičnog modela finansiranja projekta, kroz kapitalni budžet, prilikom realizacije ovog projekta može očekivati i zainteresovanost privatnog sektora, što otvara i mogućnost realizacije istog kroz model privatno javnog partnerstva”, piše u informaciji.

Kako gradnja novog studentskog doma neće obezbijediti dovoljan kapacitet za smještaj svih studenata, te kako je riječ o procesu koji će trajati i do tri godine, Vladina komisija razmotrila je i alternativni model privremenog rješavanja ovog pitanja, koji bi omogućio da se uveća broj studenata koji mogu ostvariti ovo pravo već u predstojećoj školskoj godini.

“Kao najbrže rješenje nameće se zakup ili kupovina prostora, koji bi bio stavljen u funkciju studentskog doma, do septembra mjeseca tekuće godine, ali i razmatranje pravnih akata koji regulišu oblast dodjele domova, kako bi se, u uslovima visokih kirija za zakup stanova što većem broju studenata omogućila mogućnost konkurisanja za dom”, zaključak je Komisije.

U informaciji piše da bi u tu svrhu trebalo objaviti javni poziv koji bi doprinio transparentnosti i povećao broj privrednih društava koja bi se mogla uključiti u ovaj model ustupanjem svojih objekata, s obzirom da su postupci za nabavke usluga zakupa ili kupovine prostora izuzeti iz Zakona o javnim nabavkama.

“Kako je pitanje od posebnog značaja, posebno imajući u vidu da postoji mogućnost da se, osim privrednih društava koja se bave izdavanjem smještaja, zainteresuju i privredna društva iz oblasti stanogradnje u cilju ustupanja svojih kapaciteta za potrebe smještaja studenata, bilo kroz model kupovine ili zakupa prostora, predlog radne grupe je da se ipak publikuje javni poziv, koji bi doprinio na transparentnosti, ali i povećao broj potencijalnih privrednih društava koja bi se mogla uključiti u ovaj model ustupanjem svojih objekata…”.

Bonus video: