Tivat: U srijedu okrugli sto "Decentralizacija u Crnoj Gori - gdje smo, a gdje treba da budemo?"

Učešće na okruglom stolu najavili su predsjednici skupština i opština u Crnoj Gori, kao i eksperti iz regiona koji će govoriti o dobrim praksama susjednih zemalja. Zbog važnosti teme, prisustvo su najavili i brojni ambasadori u Crnoj Gori, kao i njihovi predstavnici

4506 pregleda 7 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tivat (ilustracija), Foto: Shutterstock

Okrugli sto pod nazivom "Decentralizacija u Crnoj Gori - gdje smo, a gdje treba da budemo?" biće održan u srijedu u Opštini Tivat.

Uvodne riječi na ovom događaju, koji se organizuje u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, imaće predsjednik SO Tivat Miljan Marković, ministar javne uprave Maraš Dukaj i predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice dr Jelena Borovinić Bojović.

Učešće na okruglom stolu najavili su predsjednici skupština i opština u Crnoj Gori, kao i eksperti iz regiona koji će govoriti o dobrim praksama susjednih zemalja. Zbog važnosti teme, prisustvo su najavili i brojni ambasadori u Crnoj Gori, kao i njihovi predstavnici.

“U susret izradi novog Zakona o lokalnoj samoupravi, ovaj događaj ima za cilj okupljanje predstavnika lokalne samouprave kako bi se identifikovali izazovi sa kojima se suočava lokalna zajednica, te da kroz prezentovanje iskustava sa lokalnog i centralnog nivoa iz zemlje i regiona dodatno imenuje važne segmente rada lokalne samouprave. Okrugli sto će omogućiti diskusije o trenutnom stanju decentralizacije u našoj zemlji, kao i o pespektivama za dalji razvoj ovog procesa kroz iznošenje stavova i konstruktivnih sugestija.” - saopšteno je iz kabineta predsjednika tivatskog parlamenta Miljana Markovića koji je zajedno sa predsjednicom parlamenta Glavnog grada Jelenom Borovinić-Bojović inicirao održavanje ovog skupa.

Održavanje ovog skupa na kome ta NVO nije pozvana, kritikovao je danas predsjednik Upravnog odbora tivatskse podružnice Matice Boke. Ova NVO minulih je godina sprovodila niz aktivnosti na borbi protiv centralizacije u oblastima planiranja prostora, gazdovanja obalom i drugim za stanovnike primorskog regiona značajnim oblastima.

“Dobro ste se sjetili!”- porulio je Starčević organizatorima okruglog stola istakavši da će “eto, osvaniti i taj dan kad će crnogorski "decentralisti" i "regionalisti" da drže slovo o decentralizaciji i regionalizaciji, i to u Tivtu, srcu Boke Kotorske.”

Starčević je organizatire upitao gdje su bili do sada i da li su to tek sada postali svjesni ideja i programskih ciljeva Matice Boke.

“Očigledno je da ste krenuli u novo izmišljanje tople vode, a populističku promociju u kojoj ste kao dekor postavili visoke dužnosnike zapadnog svijeta, i "visoko produktivne predstavnike" Zajednice opština, koja nikad ništa nije uradila, a i ako je nešto započela nije dovela do kraja, samo govori o vašoj ozbiljnosti i posvećenosti sjajnoj ideji dostizanja visokog stepena ekonomske i kulturne autonomije Boke, u granicama države Crne Gore. Sada je položaj Boke najbolje predstavljen kokom koja nosi zlatna jaja, ali onda dođe neko iz centrale iz Podgorice i pokupi ta zlatna jaja, ne pitajući se što će ta koka da jede, kuda će da se kreće, što će da pije, gdje će da spava, od čega će da živi. Pa umjesto da se trude da joj obezbjede što bolje uslove pa da nosi dva jaja dnevno, da ima za sve, oni je štetočinski i bezočno čerupaju na svaki način.”- istakao je Starčević.

Prozvao je aktuelnu državnu vlast da pravi Prostorni plan Crne Gore na osnovu netačnih i nepreciznih inputa, a da istovremeno ne preduzima ništa da promijeni za primorje katastrofalno loš Zakon o morksom dobru i da svede oblast morksog dobra na prirodne granice, računajući ih šest metara od srednjeg nivoa mora prema kopnu.

“Plansku dokumentaciju nam kroji Podgorica, po njihovoj mjeri i mjeri njihovih podanika i nalogodavaca, korupcionaški. Loš i neprecizan Zakon o lokalnoj samoupravi se decenijama ne dotiče ali ste Zakon o državnim službenicima i namještenicima odmah promjenili, čim se promjenila vlast, tako da su sad oštriji kriterijumi za zapošljavanje u Opštinama nego u Ministarstvima i Direktoratima. Bilo bi ovo smješno da nije žalosno. Izmjenili ste Zakon o finansiranju lokalne samouprave i smanjili prihode primorskim opštinama, valjda da ne bude gladnih i nemirnih, tako funkcioniše centralna vlast crnogorska.”- naveo je Starčević poručivši organizatorima skupa da je “Regija Boka, noćna mora za Vas koji imate centrale u Podgorici.” Aludirajući na to što su predsjednici tivatskog i podgoričkog lokalnog parlamenta funkcioneri Nove.

Starčević je ocijenio da bi njihova inicijativa za razgovor o decentralizaciji “bila u redu da ovo nije pokrenuto od strane jedne centralističke partije koja se do sada, samo deklarativno, u vrlo malom broju izjava koje se tiču decentralizacije i regionalizacije, uopšte izjašnjavala o ovome pitanju.”

Smatra da je okrugli sto o decentralizaciji u Tivtu neozbiljan, te da o tome “najbolje govori organizacija istog, gdje se ne zna da li će biti i ko su panelisti, tačan naziv tema, tajming i sve što podrazumjeva jedna ozbiljna organizacija, ili nije barem javno obznanjeno.”

"Ovako sve liči na neozbiljnu priču u najavi, koja bi mogla da ozbiljno naruši rejting grada i opštine Tivat, u kojoj NVO sektor dobro radi svoj posao, a posebno kad je u pitanju promocija decentralizacije i regionalizacije kao Statutarne odredbe i deklarisanog cilja Matice Boke.”- zaključio je Starčević poručujući organizatorima okruglog stola da se ne bave “neozbiljnošću i promovisanjem tuđih ideja kao svojih” i da se “ovakva dešavanja se ne organizuju bez NVO sektora”. “Pitajte to uvaženu gospodu sa Zapada koji će vam biti gosti na skupu, čisto radi potvrde, jer mi iz NVO smo glas slobodnih građana", naglasio je Starčević.

Bonus video: