Martinović: Grčka može pomoći Crnoj Gori u efikasnijem upravljanju zaštićenim područjima u moru

"Kao mediteranska zemlja i dio mediteranske zajednice koja sve više napora ulaže na polju zaštite mora, kako zbog naših dobrobiti tako i dobrobiti svih nas na planeti, veliko nam je zadovoljovoljstvo što imamo priliku da budemo dio ove važne konferencije", rekao je Martinović

4718 pregleda 2 komentar(a)
Martinović i Skilakakis, Foto: MERT
Martinović i Skilakakis, Foto: MERT

Razmjena iskustava sa Grčkom u oblasti upravljanja zaštićenim morskim područjima važna je za Crnu Goru koja je na putu ka Evropskoj uniji (EU).

To je poručeno na sastanku grčkog ministra životne sredine i energetike Teodorosa Skilakakisa i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića.

Sastanak je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, održan u Atini, gdje će Martinović učestvovati na velikoj konferenciji o moru pod sloganom Our Ocean.

Martinović je rekao da Grčka, sa svojim iskustvima, može pomoći Crnoj Gori u oblasti efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjima u moru i time doprinjeti očuvanju vrijednog biodiverziteta.

"Kao mediteranska zemlja i dio mediteranske zajednice koja sve više napora ulaže na polju zaštite mora, kako zbog naših dobrobiti tako i dobrobiti svih nas na planeti, veliko nam je zadovoljovoljstvo što imamo priliku da budemo dio ove važne konferencije", rekao je Martinović.

Pozivajući se na obavezu postizanja cilja zaštite 30by30, ali i na potrebu zaštite svog bogatog biodiverziteta u moru, Martinović je podsjetio da je Crna Gora 2021. godine proglasila Platamune, Katič i Stari Ulcinj zaštićenim područjima, kao i da je sada u proceduri i zaštita područja Sopot i Dražin vrt.

"Na taj način Crna Gora pokazuje svoju spremnost da ide ka postizanju cilja od 30 odsto zaštite u dijelu Jadranskog mora, čime se pridružuje i ostalim državama u basenu Mediterana, posvećenih postizanju ovog ambicioznig cilja", poručio je Martinović.

Skilakakis je govorio o razvoju projekta koji podrazumijeva elektronsko praćenje svih aktivnosti na moru i kontrolu ribolova, što bi, kako je istakao, bilo važno i za zaštitu morskog ekosistema Crne Gore.

On je poručio da je Grčka otvorena da podijeli svoja iskustva sa Crnom Gorom u oblasti zaštite životne sredine i da će svaku inicijativu ili zahtjev pažljivo razmotriti.

Bonus video: