Počinje adaptacija hala za gradnju eko-kućica na Cetinju

Iz Prijestonice Cetinje kažu da je ukrajinska firma “Sferihome” imala probleme sa prenosom opreme potrebne za početak proizvodnje montažnih eko-kuća i krovnih konstrukcija u nekadašnjim halama Gornjeg Oboda

10150 pregleda 10 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora o zakupu, Foto: Prijestonica Cetinje
Sa potpisivanja ugovora o zakupu, Foto: Prijestonica Cetinje

Kompanija “Sferihome”, čiji je izvršni direktor Serhi Mazurik naredni dana bi trebalo da počne radove na adaptaciji hala nekadašnje fabrike Obod na Cetinju u cilju stvaranja uslova za početak proizvodnju montažnih eko-kućica i krovnih konstrukcija.

Ovo je zvanično rečeno “Vijesti” iz Prijestonice Cetinje kojom rukovodi gradonačelnik Nikola Đurašković (SDP).

Gradska uprava potpisala je 19. maja prošle godine Ugovor o zakupu nepokretnosti na period od deset godina, i to dvije hale koje se nalaze u okviru kompleksa Gornjeg Oboda površine 6,27 hiljada kvadratnih metara.

Najavljena je obaveza investicionog ulaganja u hale koje su predmet zakupa u minimalnom iznosu od 500 hiljada eura i otvaranje minimum 20 novih radnih mjesta, a tokom perioda realizacije investicije očekuje se trend rasta broja zaposlenih.

“Nakon završetka javnog poziva za davanje u zakup nepokretnosti u okviru kompleksa Gornjeg Oboda, sa prvorangiranim i jedinim ponuđačem, zaključen je Ugovoru o zakupu nepokretnosti na period od 10 godina. Shodno uslovima i kriterijumima koji su bili definisani javnim pozivom i potpisanim Ugovorom, Prijestonica Cetinje je obezbijedila alternativni priključak na elektroenergetski sistem za nepokretnosti - hale koje su predmet Ugovora o zakupu. U međuvremenu je izgrađena i trafostanica na način i pod uslovima koji su predviđeni Ugovorom o zakupu, za koju se u narednih par dana očekuje da će biti puštena u rad. Završen je tehnički prijem i čeka se odobrenje i puštanje u rad od strane Crnogorskog elektrodistributivnog sistema. Složene zakonske i tenderske procedure oko izgradnje trafostanice, naročito u dijelu obaveznih zakonskih rokova, su razlog zašto trafostanica još uvijek nije puštena u rad”, kazal isu u Prijestonici, dodajući da će novoizgrađena trafostanica biti od koristi, ne samo za hale koje su predmet Ugovora o zakupa sa firmom “Sferihome” već i za ostale investiture.

Pojašnjeno je da je zakupac ispoštovao ugovornu obavezu koja se odnosila na dostavljanje bankarske garancije za dobro izvršenje ugovorom predviđenih obaveza, na iznos od 100 hiljada eura., kao i da je uplatio cjelokupni iznos zakupnine koja je dospjela za plaćanje do ovog trenutka tako da po tom osnovu nema dugovanja.

“Zakupac je, usljed nepredviđenih okolnosti do kojih je došlo nakon stupanja na snagu ugovora - lične tragedije osnivača i izvršnog direktora, imao objektivne poteškoće u vezi prenosa opreme potrebne za početak rada i realizacije planirane investicije – postrojenja za proizvodnju montažnih eko-kuća i krovnih konstrukcija iz Ukrajine. To je imalo za posljedicu usporavanje dinamike realizacije investicije, ali je ipak dostavio dinamički plan realizacije investicije, i shodno dostavljenom planu u narednim danima očekujemo početak radova na adaptaciji hala u cilju stvaranja uslova za početak proizvodnje, te samim tim i početak rada Komisije za praćenje realizacije investicije”, kazali su u Prijestonici Cetinje.

Minimalna investicija pola miliona eura

Iz Prijestonice Cetinje “Vijestima” je ranije rečeno da kompanija u ponudi nudi opciju izgradnje konstruktivnih drvenih elemenata, tipskih objekata u velikim serijama, za koje kupac dalje bira na lokaciji izbor adekvatnih materijala i radova, a sa druge strane kompanija nudi i opciju izgradnje objekata “ključ u ruke” za objekte koji nijesu previše udaljeni od fabrike.

“Ugovorom koji se zaključuje na period od 10 godina, predviđena je obaveza investicionog ulaganja u hale koje su predmet zakupa u minimalnom iznosu od 500.000,00 eura (u adaptaciju i/ili rekonstrukciju postojećih nepokretnosti i opremanje) i otvaranje minimum 20 novih radnih mjesta u periodu od prve dvije godine od dana zaključivanja ugovora, a tokom perioda realizacije investicije očekuje se trend rasta broja zaposlenih”, naveli su iz Prijestonice.

Bonus video: