Ribari iz Budve optužuju Vladu i Odovića da Luku Budva otimaju građanima

Udruženje očekuje da se luke od lokalnog značaja vrate na upravljanje lokalnim samoupravama

10871 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Luka Budva (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Luka Budva (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Ribari okupljeni oko Udruženja “Sveti Nikola - Budva” nezadovoljni su najnovijom odlukom Vlade kojom se Luka Budva, njen dio može dati investitorima na upravljanje, čime se ponavlja praksa iz ranijih decenija.

“Poštovani građani koji živite uz more i od mora i cjelokupna crnogorska javnosti, želimo da vas bliže upoznamo sa dešavanjima i problemima sa kojima smo suočeni usljed neodgovornog postupanja Vlade Crne Gore, a prije svega ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine pod čijom ingerencijom su i crnogorske luke. Poslije svih naših protesta i apela upućenih prema vladinom Javnom preduzeću za upravljanjem morskim dobrom, a samim tim i prema Vladi, u vezi stavljanja van snage zaključka kojim je data saglasnost da se Luka Budva da na korišćenje Opštini Budva, Vlada donosi novu Uredbu o lukama sa kojom propisuju uslove koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Donošenje ove Uredbe se opravdava uvođenjem međunarodne pomorske linije između Budve i Dubrovnika, a u suštini ova uredba omogućava da se za pojedini dio luke odredi druga namjena”, navodi se u saopštenju ribara.

Na primjer, kako pojašnjavaju, iako je Luka Budva luka od lokalnog značaja, u skladu sa ovom novom Vladinom uredbom u sklopu same luke jedan dio može dobiti neku drugu namjenu, odnosno može biti data na koncesiju nekom investitoru.

“Ovakvim postupcima se omogućava kontinuitet praksi iz prethodne dvije decenije na štetu gradjana i lokalnih samouprava, kojima po prirodi pripadaju lokalni resursi kao što je Luka Budva. Ovakvo postupanje od strane Vlade i resornog ministra potvrđuje namjere i stav Vlade po pitanju Luke Budva, a i ostalih luka od lokalnog značaja u drugim opštinama. Građanima je jasno da se sve svodi na totalnu centralizaciju, što je suprotno i Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi i evropskoj povelji koja se odnosi na lokalne samouprave, a koja nas obavezuje na decentralizaciju. Prateći treću-posebnu sjednicu redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2024. godini, čuli smo da je od strane poslanice Ane Novaković Đurović u pripremi prijedlog izmjene Zakona o lukama, koji se odnosi na luke od lokalnog značaja. Ovim putem želimo kao građani i ribari grada Budve da joj se javno zahvalimo za pokretanje u skupštinsku proceduru za nas tako važnog pitanja. Kada se budući prijedlog izmjene Zakona o lukama stavi u proceduru i obave podrzumijevane široke konsultacije, očekujemo u vezi sa tim, da se od strane poslanika u Skupštini donesu društveno odgovorne odluke i da se luke od lokalnog značaja vrate na upravljanje lokalnim samoupravama. Takođe, apelujemo i molimo sve poslanike iz primorskih opština da svojim integritetom doprinesu da se podrži budući prijedlog izmjene Zakona o lukama na dobrobit svih građana pomenutih opština”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: