SIA karavan edukativnih radionica stiže i na crnogorske univerzitete

Kroz jednogodišnje trajanje SIA programa, mladima se pruža prilika da se dodatno informišu o važnosti društvenog preduzetništva, ali i prilikama koje ono nudi.

1703 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za omladinsku edukaciju
Foto: Centar za omladinsku edukaciju

Nakon uspješno organizovanih besplatnih edukativnih radionica za mlade u okviru SIA karavana u Pljevljima, Herceg Novom i Beranama, NVO Centar za omladinsku edukaciju u toku ove sedmice nastavlja sa realizacijom radionica na crnogorskim univerzitetima.

Događaji se realizuju u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award (SIA). Radionice su namijenjene mladima uzrasta između 15 i 30 godina koje zanima društveno-odgovorno preduzetništvo i potrebna im je podrška i pomoć u realizaciji svoje biznis ideje.

U utorak 23. aprila, sa početkom u 12:30h, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore radionicu pod nazivom Biznis planiranje i logika održao je Ivan Šoć, preduzetnik i osnivač Five Grupe. Studenti su iz prve ruke čuli kako je izgledao Ivanov razvojni put kada je planiranje i realizacija sopstvenih biznis ideja u pitanju i dobili korisne savjete od nekoga ko je i sam kao mlad odabrao preduzetnički put.

U petak 26. aprila, radionice očekuju i studente sa Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Mediteran. Sa početkom u 11:45h, studentima Univerziteta Donja Gorica svoje znanje prenijeće Ljiljana Burzan Nikolić, izvršna direktorica kompanije BI Communication na radionici pod nazivom Umijeće poslovanja, dok će studenti Univerziteta Mediteran moći da čuju Matiju Dautovića, stručnog saradnika u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) sa početkom u 11h u sklopu radionice pod nazivom Resursi za razvoj biznisa.

Ideja iza sve tri radionice jeste da se mladi upoznaju sa time šta jedan biznis čini društveno-odgovornim, kao i da dobiju smjernice kako da kreiraju i prijave svoju ideju na SIA takmičenje.

Kroz jednogodišnje trajanje SIA programa, mladima se pruža prilika da se dodatno informišu o važnosti društvenog preduzetništva, ali i prilikama koje ono nudi, da dobiju neophodna uputstva i usmjerenja od strane mentora koji su priznati profesionalci u svojim oblastima i da uspješno realizuju svoju biznis ideju koja bi potencijalno opstala na tržištu i nakon realizacije. U toku, ali i nakon formalnog završetka ovog društveno odgovornog projekta, biće im obezbijeđena podrška od strane partnera na Social Impact Award (SIA) programu, kako u Crnoj Gori, tako i Evropi.

Tri pobjednička tima odabrana od strane stručnog žirija i jedan izabran od strane onlajn zajednice očekuje i početni kapital za realizaciju ideje u iznosu od 1.500 eura, mentorska podrška, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Majnhajmu (Njemačka).

Svi zainteresovani svoju ideju mogu prijaviti do 31. maja, popunjavanjem jednostavne aplikacione forme na zvaničnom SIA veb sajtu: https://apply.socialimpactaward.net/montenegro/