Krali je petnaest godina, ali pare neće da vrate

Penzionerka slučajno otkrila da joj tivatsko Komunalno naplaćuje odvoz smeća za stan od 133 metra kvadratna, iako živi u stanu površine 64 kvadrata
74 pregleda 10 komentar(a)
Radmila Pinjatić, Foto: Siniša Luković
Radmila Pinjatić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.07.2017. 20:10h

Komunalno preduzeće Tivat bez osnova je Radmili Pinjatić 15 godina naplaćivalo više nego duplo veći iznos za odvoz smeća nego, ali zbog toga ne namjerava da je obešteti.

Epilog gotovo nevjerovatnog slučaja “legalne pljačke“ počeo se rasplitati prije nepuna dva mjeseca, kada je Pinjatićeva, sasvim slučajno, otkrila da joj Komunalno neosnovano naplaćuje duplo veći iznos. Penzionerka živi u stanu površine 64 kvadrata u stambenoj zgradi na Seljanovu i tvrdi da redovno plaća sve račune, iako gotovo pola godine provodi u Njemačkoj.

“Iz Njemačke sam se vratila 28. maja i nekoliko dana kasnije dobila račune za komunalije koje sam odmah krenula da platim. Komšinica koja živi u stanu koji je isti kao moj, zbog bolesti nije mogla da pođe do pošte, pa me zamolila da istovremeni platim i njene račune. Tek tada sam vidjela da nešto nije u redu jer je njen račun za smeće bio više nego duplo manji od moga. Ustanovila sam da je na računu Komunalno preduzeće navelo da je moj stan površine čak 133 kvadrata, što naravno nije slučaj i odmah sam se uputila u direkciju firme da vidim o čemu se radi“, priča ona za “Vijesti“.

Tvrdi da je u Komunalnom ustanovila da je obračunska služba opštinske firme volšebno, bez ikakvog popratnog dokumenta koji bi takav postupak mogao opravdati, još 2002. njen stan od 64 kvadrata na Seljanovu pretvorila u više nego duplo veći. Iako su joj 15 godina naplaćivali više nego duplo veći iznos, Pinjatićeva kaže da su joj u Komunalnom rekli da da je to “njena greška jer nije provjeravala račune“.

“Poštujem zakon i redovno izmiruje sve svoje obaveze i ni na pamet mi nije palo da zagledam svaki detalj računa..., već sam to po automatizmu plaćala, ne sumnjajući u njihov legalan rad. Kao što vidite, gorko sam se u time prevarila i stoga pozivam sve građane da dobro provjere što im piše na računima koje im ispostavlja Komunalno...“.

Pinjatićeva je izračunala da za proteklih 15 godine oštećena za više od 980 eura. Tvrdi da je tek nakon pritužbe firmi i direktoru Tonku Lukšiću (DPS), za posljednja dva mjeseca dobila račun za obračunat na površinu stana od 64 kvadrata, ali je Komunalno odbilo da je obešteti: “Kažu da me mogu obeštetiti za samo dvije zadnje godine, jer po zakonu potraživanje zastarijeva nakon 24 mjeseca”.

Lukšić: Prigovor niste ulagali, bili ste saglasni

Lukšić nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ kako se moglo dogoditi da ta firma poveća stan Pinjatićeve sa 64 na 133 kvadrata. On je odćutao i pitanja ko je za to kriv, da li je Komnunalno spremno da nadoknadi štetu...

U vrijeme kada je Komunalno uvećalo kvadraturu stana na čelu firme bio je Dragan Kankaraš (DPS), kasnije gradonačelnik Tivta. Nelegalna naplata tekla je svo vrijeme dok je Komunalnim upravljao i bivši direktor Rade Popović (DPS), te Lukšić koji je firmu preuzeo prije godinu i po. Umjesto odgovora, Lukšić je “Vijestima“ proslijedio svoj odgovor na pritužbu Pinjatićeve od 17. jula. U njemu se konstatuje da je žena primjedbu na račun podnijela tek u junu ove godine a da „prije toga nikada niste prigovarali na račune već ste iste redovno izmirivali“.

“Zaključiti je da je u predmetnom slučaju odgovornost na vašoj strani, htjeli vi to priznati ili ne“, naveo je Lukšić ponudivši Pinjetićevoj da sačine sporazum o „stanju pretplate“.

On nije objasnio kako je Komunalno uvećalo površinu stana na Seljanovu na 133 kvadrata, uvodeći u priču drugi stan Pinjatićeve na Trgu Ratne mornarice, iako je ona za tu nekretninu sve vrijeme dobijala poseban račun za smeće.

“S obzirom da je u međuvremenu bilo kadrovskih promjena..., to se ne može izvesti pouzdan zaključak... Jedino što se ne dovodi u pitanje jeste činjenica da vi do sada niste ulagali nikakav prigovor, što znači da ste bili saglasni“.

Bonus video: