Pejović: Vatrogasci bez zakonskih rješenja koja regulišu ovu oblast

Pejović je poručio da će nastaviti da poslove obavljaju jednako profesionalno i odgovorno u svim godišnjim dobima, akcidentima i krizama

1906 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Ratko Pejović, Foto: Sindikat uprave i pravosuđa
Ratko Pejović, Foto: Sindikat uprave i pravosuđa

Vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori Međunarodni dan vatrogasaca kao i prethodnih godina dočekuju bez zakonskih rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu ovu oblast, saopštio je predsjednik Strukovnog odobra vatrogasaca-spasilaca Ratko Pejović.

"Svakodnevno dokazujemo da smo spremni rizikovati svoje živote u cilju zaštite naših građana i njegove imovine. Zato od donosilaca odluka očekujemo da pokažu spremnost da donošenjem novih i boljih zakonskih rješenja urgentnije pristupe rješavanju identifikovanih problema. Vatrogasci-spasioci rade u uslovima gdje nemaju kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti i ne posjeduju adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu dok je prosječna starost opreme kod onih koji je posjeduju preko deset godina. U mnogim Službama ne radi optimalan broj vatrogasaca-spasilaca, naše Službe nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standarda", naveo je Pejović.

On je dodao da su požari, poplave, saobraćajni udesi, te druge vrste tehničkih intervencija, elementarne nepogode – sve poslovi koje obavljaju vatrogasci-spasioci.

"To je izuzetno opasna ali nadasve humana i plemenita profesija. Obavljajući poslove koji su propisani zakonom i dati nam u nadležnost često žrtvujemo zdravlje i sopstvene živote jer odakle svi bježe tamo idemo mi", istakao je on.

Pejović je poručio da će nastaviti da poslove obavljaju jednako profesionalno i odgovorno u svim godišnjim dobima, akcidentima i krizama.

"Trudićemo se da sa raspoloživim sredstvima u punom kapacitetu pomognemo svima kojima je pomoć potrebna vjerujući da samo takvim odnosom možemo podići na još viši nivo svoj položaj, status i ugled. A da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati neophodnu ličnu i kolektivnu opremu i posao koji obavljamo mora biti adekvatno materijalno vrednovan. Kolegama vatrogascima-spasiocima čestitam 4. Maj – Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da se u što skorijem periodu, putem donošenja novih zakonskih normi, riješe pomenuti ali i mnogi drugi problemi", zaključio je.

Bonus video: