Nikšić: Česti prekidi struje izazvali revolt građana, tvrde da im se kvare i aparati

"Radovi su u posljednjoj fazi izvođenja i njihov završetak će dovesti do potpune stabilizacije sistema. Pomenuta rekonstrukcija ima samo jedan cilj a to je obezbjeđivanje kvalitetnijeg i stabilnijeg napajanje električnom energijom građana Nikšića“, stoji u odgovoru CGES-a "Vijestima"
69 pregleda 0 komentar(a)
nestanak struje, struja, Foto: Shutterstock.com
nestanak struje, struja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.07.2017. 12:06h

"Opet bez struje", najčešća je rečenica koju građani Nikšića ponavljaju proteklih dana. Nenajavljeni nestanci električne energije izazvali su ne samo revolt građana, već kako su kazali "Vijestima" i brojne kvarove na kućnim aparatima.

"Ovo je sramota. Niti znamo kada će nestati struja, niti koliko će taj prekid trajati. Zvali smo Elektrodistribuciju, oni rekli da to nije njihov problem. Ne znamo čiji je, ali znamo da naš jeste“, kazala je ogorčeno čitateljka "Vijesti".

Tek nakon dopisa "Vijesti", koji je upućen, iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) su se oglasili i objasnili da je u pitanju "veoma kompleksna rekonstrukcije TS 110/35 kv Nikšić (okolina Željezare), zbog čega je pouzdanost u napajanju potrošača koji se napajaju sa trafostanica CGES-a 110/10 kv Kličevo i 35/10Kv CEDIS-a Kličevo, smanjena".

"Radovi su u posljednjoj fazi izvođenja i njihov završetak će dovesti do potpune stabilizacije sistema. Pomenuta rekonstrukcija ima samo jedan cilj a to je obezbjeđivanje kvalitetnijeg i stabilnijeg napajanje električnom energijom građana Nikšića“, stoji u odgovoru CGES-a "Vijestima".

Iz CGES je saopšteno da zbog radova na 110 kV dalekovodu Perućica-Kličevo, od 13 do 16 sati, potrošači koji se napajaju sa 110/10 kV TS Kličevo biće prebačeni na alternativno napajanje, dok se radovi ne završe, pa su mogući kraći prekidi u njihovom napajanju električnom energijom.

Dodatnim pregledima dalekovoda Kličevo-Brezna i Perućica-Nikšić, stoji u odgovoru, ustanovljeno je da na dalekovodu Kličevo-Brezna nijesu uočeni nikakvi nedostaci, dok "na dalekovodu 110kv Perućica-Nikšić vod II postoji oštećenje izolatorskog lanca na stubu br.18.”

"Izolatorski lanac je oštećen od udara groma i isti je u toku jučerašnjeg dana zamjenjen. Kao posledica atmosferskih pražnjena na istom dalekovodu imamo još kvarova za koje se nadamo da će biti otklonjeni u toku današnjeg dana, najkasnije u popodnevim časovima“, stoji u odgovoru CGES-a.

Prema njihovim riječima kao posledica velikih grmljavinskih procesa u proteklih šest dana u oklini Nikšića dolazilo je do povremenih prekida u napajanju električnom energijom u pojedinim dijelovima grada.

"Ekipe CGES-a su bile neprekidno na terenu i činile su sve kako bi se kvarovi u što kraćem vremenskom periodu otklonili. CGES radi sve kako bi obezbijedio redovnu pogonsku spremnost opreme i postrojenja u njegovom vlasništvu. Međutim, kako se radi o živom sistemu koji je stalno pod naponom u tom smislu su moguće nepredviđene situacije i molimo za razumijevanje građana u tim slučajevima“, poručili su iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Bonus video: