MEP: Aktivnosti nevladinog sektora važne za proces pristupanja EU

Konsultativni sastanak organizovan je uz podršku EU projekta „Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između Vlade i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori“
157 pregleda 0 komentar(a)
Nada vojvodić, Ministarstvo evropskih poslova, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Nada vojvodić, Ministarstvo evropskih poslova, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 27.07.2017. 16:57h

Aktivnosti nevladinih organizacija snaže dijalog i inkluzivni pristup u procesu evropske integracije, poručeno je iz Ministarstva evropskih poslova na današnjem konsultativnom sastanku.

Konsultativni sastanak sa zainteresovanim NVO koje sprovode aktivnosti iz oblasti evropske integracije organizovalo je Ministarstvo evropskih poslova, uz podršku EU projekta „Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između Vlade i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori“, povodom izrade sektorske analize za utvrđivanje prioritetnih oblasti za finansiranje djelovanja NVO u 2018.

Kako je saopšteno, Ministarstvo je, na temelju uspostavljene dobre saradnje s civilnim sektorom, prepoznalo značaj učešća NVO sektora u informisanju građana o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), unaprjeđenju kapaciteta potencijalnih korisnika za korišćenje EU fondova i programa Unije, izradi analiza, studija i kvalitativnih i kvantitativnih istraživanja javnog mnjenja o procesu pristupanja EU, kao i daljem unapređenju javnog dijaloga sa civilnim društvom i strukovnim organizacijama.

„Komentari prisutnih predstavnika NVO odnosili su se na određivanje prioritetnih oblasti i visinu finansijskih sredstava koja će biti opredijeljena za programe i projekte NVO“, saopšteno je iz Ministarstva.

Generalna direktorica za informisanje i informatičku podršku u Ministarstvu, Nada Vojvodić, rekla je da je Ministarstvo predložilo oblasti u kojima projektne aktivnosti NVO sektora mogu biti dodatna vrijednost redovnim aktivnostima Ministarstva, osnažiti dijalog i inkluzivni pristup u procesu evropske integracije kroz direktnu komunikaciju i rad s građanima i učiniti da imamo veću efikasnost u sprovođenju strategijskih dokumenata i bolje rezultate u praksi.

„Vojvodić je podsjetila da je saradnja s nevladinim organizacijama u oblasti evropske integracije započela 2004. godine, kada je potpisan prvi memorandum o saradnji sa šest nevladinih organizacija i započet zajednički rad na sprovođenju prve komunikacione strategije za informisanje javnosti o EU i pripremi Crne Gore za članstvo. Istakla je da, iako prostora za unapređenje saradnje svakako ima, možemo biti zadovoljni napravljenim pomacima“, rekli su iz Ministarstva.

Ona je, u tom smislu, ukazala na značaj učešća predstavnika NVO u radu radnih grupa za pripremu pregovora i istakla njihov doprinos u pripremi strategijskih dokumenata i praćenju sprovođenja ključnih politika.

Koordinator EU projekta „Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje Vlade i NVO u Crnoj Gori“, Igor Vidaček, ocijenio je da je konsultativni sastanak dobar pokazatelj napretka u participativnom programiranju sredstava iz javnih izvora, kao i podsticaj za jačanje razumijevanja među državnim organima o doprinosu NVO-a u implementaciji javnih politika.

Nacrt Sektorske analize je, kako je saopšteno, pripremilo Ministarstvo evropskih poslova na osnovu ključnih dokumenata iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

„Tim dokumentom će biti utvrđene prioritetne oblasti od javnog interesa i potrebna sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018. godini, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, koje se odnose na decentralizovano vršenje raspodjele sredstava NVO“, navode iz Ministarstva.

Bonus video: