Savjet AZLP naložio MUP-u da ugasi video nadzor na ulicama Podgorice, Bara i Budve

Kako se navodi u rješenju, AZLP jeste dala saglasnost MUP-u 2019. godine za postavljanje kamera na području tri grada, ali ne i za softversko rješenje kojim se obrađuje više ličnih podataka nego što Zakon o zaštiti ličnih podataka dozvoljava

24264 pregleda 58 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka naložio je Ministarstvu unutrašnjih poslova da ugasi video nadzor na ulicama Podgorice, Bara i Budve, jer su kamere povezane na softver za prepoznavanje lica.

Kako se navodi u rješenju, AZLP jeste dala saglasnost MUP-u 2019. godine za postavljanje kamera na području tri grada, ali ne i za softversko rješenje kojim se obrađuje više ličnih podataka nego što Zakon o zaštiti ličnih podataka dozvoljava.

MUP je, navodi se u rješenju AZLP, po nabavljanju softvera bio u obavezi da ponovo zatraži saglasnost, ali to nije učinio.

BIRN je prošle sedmice objavio da podaci koje mu je dostavila AZLP pokazuju da je MUP nabavio softver za prepoznavanje lica Better Tomorrow koji proizvodi izraelska kompanija AnyVision. Softver je nabavljen u okviru projekta sistema video nadzora javnih površina, a kamere, čija je namjena prepoznavanje lica, postavljene su na lokacijama u Podgorici, Baru i Budvi.

Tokom nadzora 2021. i 2022. godine AZLP je utvrdio da su takve kamera bile uključene, ali da one nisu povezane na softver za prepoznavanje lica, koji je u tom momentu bio u fazi implementacije.

Izraelska kompanija AnyVision opisuje program Better Tomorrow kao „najnapredniji svjetski taktički sistem za nadzor zasnovan na vještačkoj inteligenciji, sposoban da otkrije, prati i prepozna osobe od interesa i predmete na masovnim skupovima u realnom vremenu“.

Bonus video: