Država zaboravila djecu sa smetnjama u razvoju

Poslanik i ljekar Vladimir Dobričanin kaže da su porodice u beznadežnoj poziciji jer je stomatološka patologija uglavnom hitna i da ne može ni da zamisli kroz šta prolaze Pojedine bolnice spremne da riješe problem, uz saglasnost Ministarstva zdravlja

8390 pregleda 71 reakcija 4 komentar(a)
Usluga moguća jedino u Stomatološkoj poliklinikci KCCG, Foto: Đorđe Cmiljanić
Usluga moguća jedino u Stomatološkoj poliklinikci KCCG, Foto: Đorđe Cmiljanić

Stomatološka zaštita za djecu sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori postoji jedino u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i to tek posljednjih osam godina, dok su najmlađi iz drugih opština i sa hitnim zdravstvenim problemima oralnog zdravlja u beznadežnoj situaciji.

Zbog nepostojanja stomatološke zdravstvene zaštite sa anestezijom za ovu kategoriju pacijenata, poslanik Ujedinjene Crne Gore, ljekar Vladimir Dobričanin, pokrenuo je nedavno pred Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje inicijativu za kontrolnim saslušanjem svih donosioca odluka u ovoj oblasti, kako bi se što hitnije prevazišao taj problem.

“To je nedopustivo za jedan sistem koji sebe smatra humanim i savremenim”, kazao je Dobričanin “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, roditelji djece sa smetnjama u razvoju su u nezavidnoj situaciji koja ih ponekad ostavlja u potpuno beznadežnu poziciju jer se mora shvatiti da je stomatološka patologija dominantno hitne prirode i zahtjeva urgentno zbrinjavanje.

“Kada još imate u vidu da su ovo djeca sa problemima sa kojima žive i oni i njihove porodice i kad na sveto dodate bol kao dominantni stomatološki simptom onda ja ne mogu ni da zamislim kroz šta sve ova djeca i njihovi roditelji prolaze. Govoriti o listama čekanja za ovu djecu sa pomenutim zdravstvenim problemima je nedopustivo u 21. vijeku”, kazao je Dobričanin.

On tvrdi da je ovaj problem apsolutno rješiv jer postoji prostor, kadar i oprema u svim značajnijim bolnicama u Crnoj Gori.

“Ono što ne postoji je, i ovo odgovorno tvrdim, volja pojedinih specijalista da pruže uslugu koja se o njih očekuje. Svaka bolnica u Crnoj Gori, odnosno svaki grad, ima određeni broj stomatologa kao i anesteziologa koji su kao tim potrebni za zbrinjaavanje ove djece, kao i prostor koji je neophodan sa svom pratećom stomatološkom opremom”, naglasio je Dobričanin.

Stomatološka poliklinika KCCG pruža djeci sa smetnjama u razvoju stomatološke usluge u uslovima opšte anestezije tek od 2016. godine, a do tada su za ovakve intervencije djeca morala da idu u neki od centara u regionu, uglavnom u Beograd.

Stomatološka zdravstvena zaštita za djecu sa posebnim potrebama ne postoji u pet opštih bolnica, kao ni u kliničko-bolničkim centrima u Beranama i Kotoru.

Iz beranskog KBC “Vijestima” su potvrdili da u toj ustanovi ne pružaju stomatološke usluge, već to radi Dom zdravlja u toj opštini “Dr Nika Labović”, dok su iz pljevaljske bolnice odgovorili da pružanje stomatološke zdravstvene zaštite za djecu sa smetnjama u razvoju nije u njihovoj nadležnosti.

U barskoj opštoj bolnici “Blažo Orlandić” tvrde da kao zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, u okviru registrovanih djelatnosti, nema organizovanu stomatološku zdravstvenu zaštitu.

“Bez obzira na navedene okolnosti ova ustanova ima korektnu saradnju sa stomatološkom klinikom i spremna je da uvijek izađe u susret da se u ovoj ustanovi pruži stomatološka zaštita uz anesteziju za djecu sa posebnim potrebama. Tako što bi anesteziju radili naši ljekari ili ljekari iz Kliničkog centra Crne Gore, saglasno mišljenju ljekara iz ove klinike”, piše u odgovoru.

Nikšićka bolnica otišla je korak dalje u odnosu na ostale bolnice i kliničko-bolničke centre i posljednjih mjeseci napravila je prve korake kako bi problem koji muči djecu sa smetnjama u razvoju i njihove roditelje bio riješen.

“U našoj ustanovi postoji mogućnost organizovanja ekstrakcije zuba djeci sa posebnim potrebama. Imamo operacionu sala sa operacionim stolovima (koji su adekvatna zamjena za stomatološku stolicu), i naravno anesteziologa koji je takođe neophodan. Međutim, u OB Nikšić nema zaposlenog stomatologa, jer je stomatološka služba predviđena isključivo za Dom zdravlja, Naime o tome je posljednjih mjeseci razgovarano i nama je potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja za ovakvu djelatnost. Stomatologa bi angažovali iz KCCG, o čemu smo ja i direktor KCCG dr Aleksandar Radović već razgovarali”, kazala je “Vijestima” direktorica nikšićke bolnice Dušanka Milatović Perović.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda formirao je predmet nakon što se nedavno na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje polemisalo o tome da se krše prava djece sa posebnim potrebama zato što im nije u svim gradovima omogućen pristup stomatološkim uslugama, već samo u Podgorici. Iz institucije Zaštitnika kazali su da će o ishodu postupka obavijestiti javnost.

Bonus video: