Vujović: Nedopustivo je da poslije 20 godina nije otkriveno ko je ubio Duška Jovanovića

Vujović je povodom 20 godina od ubistva Duška Jovanovića posjetila redakciju tog medija i upisala se u knjigu žalosti

5254 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Nedopustivo je da poslije 20 godina nije otkriveno ko je ubio vlasnika i glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović, saopšteno je iz tog resora.

Ona je obećala rad "na rasvjetljavanju gnusnog pucnja u čovjeka koji je donosio istinu u mračnim danima crnogorske istorije".

Vujović je povodom 20 godina od ubistva Duška Jovanovića posjetila redakciju tog medija i upisala se u knjigu žalosti.

Istakla je da do danas nije utvrđeno ko je naredio, organizovao i izvršio taj zločin, ocjenjujući da neriješena ubistva novinara šalju zastrašujuću poruku svima koji se bave novinarstvom i svima koji teže da izvještavaju istinito, tačno i kritički preispituju dešavanja u društvu.

"Prošlo je 20 godina od kada je Duško Jovanović, izlazeći iz redakcije lista koji je osnovao, otišao u smrt od zločinačke ruke. Ko je bio taj zločinac, ko je naredio ubistvo? Još smo bez odgovora. Nedopustivo. Ali nećemo stati u potrazi. Obećavamo aktivnosti i rad na rasvjetljavanju ovog gnusnog pucnja u čovjeka koji je radio svoj posao, donosio nam istinu u mračnim danima crnogorske istorije. Dužni smo to njegovoj porodici, društvu i njegovim kolegama novinarima. Dužni, kao dokaz i zavjet da mrak neće ugasiti svjetlo istine“, kazala je Vujović.

Tamara Vujović
foto: Ministarstvo kulture i medija

Poručila je da dok se ne utvrdi istina, zadatak nije ispunjen i ostaje loša poruka svim budućim novinarima, da nije bezbjedno baviti se tim poslom.

"Upravo zbog toga moramo to postaviti kao prioritet iako je prošlo toliko vremena. Moramo osnažiti rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare, predlog je da se da nagrada za informacije, da se ponovo traže vještačenja. Bitno je da svi pokažemo da ovo nije događaj koji je ostao u prošlosti, kojeg se sjetimo samo 27. maja, nego moramo raditi sve dok ne otkrijemo istinu. Jedino tada ćemo poslati pravu poruku cijelom društvu i skinuti ljagu sa obraza Crne Gore“, zaključila je Vujović.

Bonus video: