Sportom zajedno do boljeg društva

Do 2026. u više od 60 škola u Crnoj Gori biće implementiran program inkluzivnog sporta, što će školama i učenicima sa intelektualnim smetnjama omogućiti da formiraju timove, treniraju i da se takmiče. Porodice mladih sa intelektualnim i razvojnim smetnjama sada mogu da vide svoju djecu kao članove tima, a ne autsajdere, rekao za “Vijesti” predsjednik Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju

16041 pregleda 0 komentar(a)
Pionirski primjer: Evangelista, Foto: Fernando Camabeiro
Pionirski primjer: Evangelista, Foto: Fernando Camabeiro

Više od 500 nastavnika, stručnih saradnika kao i asistenata u nastavi u 60 škola širom Crne Gore tokom sljedeće tri godine biće uključeno u program “Unified Champions School” kroz koji će proći obuke za razvoj kapaciteta za inkluzivni sport za osobe sa intelektualnim smetnjama. Kroz taj program, očekuje se da će se Specijalnoj olimpijadi Crne Gore pridružiti novih oko 1.500 sportista, partnera, nastavnika i drugih učesnika tog programa.

Takav napor na globalnom nivou predstavlja pionirski primjer kako se na održiv način podržava socijalna inkluzija.

To je, pored ostalog, u razgovoru za “Vijesti” kazao David S. Evangelista, predsjednik i izvršni direktor Specijalne olimpijade za Evropu i Evroaziju.

Prošlog ljeta, uz podršku Fondacije Stavros Niarchos, u organizaciji Međunarodne specijalne olimpijade (Special Olympics International, SOI), kao pionirski multilateralni napor formirana je “Globalna koalicija lidera za inkluziju” (Global Leadership Coalition for Inclusion).

Globalna koalicija je sastavljena od predstavnika vlada, društveno odgovornih poslovnih kooperacija, filantropista kao i članova lokalnih zajednica. Cilj Koalicije je da se povećaju inkluzivne prakse u obrazovanju i sportu, te da se stvore inkluzivnije škole i zajednice.

Crna Gora je, uz podršku Unicefa, postala članica Koalicije sa još 13 zemalja iz čitavog svijeta na prvom sastanku koji je održan u organizaciji SOI na Svjetskim igrama SOI u Berlinu u junu 2023. godine.

Kao rezultat članstva u Koalicijii prošlog ljeta, Ministarstvo prosvjete potpisalo je sa SOI Memorandum o razumijevanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja, prvi put takvog tipa u svijetu.

Takođe, Ministarstvo prosvjete je potpisalo trogodišnji projektni ugovor sa SO Crna Gora.

“Čime se država Crna Gora obavezala da ulaže u sve mlade ljude. Tokom naredne tri godine, predstavnici Specijalne olimpijade Crne Gore učiniće napor da inkluzivni program ‘Unified Sports’ uvedu u 60 škola, angažujući tako oko 1.500 novih sportista, partnera, mladih lidera, kao i ostalih učesnika programa. Istovremeno, obezbijediće izgradnju kapaciteta i inkluzivnu obuku za preko 500 nastavnika, stručnih saradnika i asistenata u nastavi širom zemlje”, rekao je Evangelista.

“Unified Sports” je inkluzivni program koji kombinuje sportiste sa intelektualnim smetnjama i one bez.

Takmičarke Crne Gore na Inkluzivnim igrama u Baru
Takmičarke Crne Gore na Inkluzivnim igrama u Barufoto: Ardian Taipi

Kroz takav program, kaže Evangelista, naglašava se uloga mladih lidera sa intelektualnim smetnjama kao i posvećenost cilju i Konvenciji Ujedinjenih nacija da se osigura “da niko ne bude izostavljen”.

Specijalna olimpijada Crne Gore, koja kao dio globalnog pokreta Specijalne olimpijade, djeluje od 2007. godine. Od 2021, kroz inkluzivno obrazovanje, SOCG je uvela inkluzivni sport u više od 15 škola, kao i od 2017. godine kroz program “Mladi sportisti” u 17 vrtića, uključujući tako u svoje sportske aktivnosti 479 učesnika sa i bez intelektualnih smetnji i angažujući ukupno 1.439 mladih.

Memorandumom o razumijevanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja između Vlade Crne Gore i Special Olympics, kako je tada saopšteno, “stiču se preduslovi da se kroz partnerstvo na potpisanom ugovoru nastavi sa ispunjavanjem međunarodnih obaveza kao i da se doprinese da Crna Gora nastavi da podiže svijest djece od najranijeg predškolskog i školskog uzrasta u vezi sa važnošću poznavanja i poštovanja ljudskih prava, tolerancije i različitosti”.

“Na ovaj način će se odgovoriti potrebama koje vaspitači i nastavnici prepoznaju u vezi sa njegovanjem osjećaja pripadnosti kod djece i mladih sa intelektualnim smetnjama, naročito u periodu kad ulaze u pubertet”, naveli su tada.

U planu je da se do 2026. godine program inkluzivnog sporta implementira u preko 60 škola i da se na taj način da mogućnost školama i učenicima sa intelektualnim smetnjama da formiraju timove, treniraju i da se takmiče.

“Vrlo smo ponosni na podatak da smo jedina organizacija u svijetu koja ima pravila za implementaciju inkluzivnog sporta, tj. razvijen inkluzivni sport u sistemu takmičenja na svim nivoima. U Crnoj Gori, inkluzivni sport primjenjujemo još od 2012. godine, ali smo posebno ponosni na implementaciju naših programa za inkluzivni sport koji smo ostvarili, najprije u vrtićima, pa onda i u školama”, rekao je nedavno u razgovoru za “Vijesti” Ivan Radović iz Specijalne olimpijade Crna Gora.

Inkluzivni sport u Crnoj Gori, zasad se implementira u fudbalu, stonom tenisu, boćanju i košarci. Crnogorski takmičari u inkluzivnom fudbalu osvojili su četiri puta prvo mjesto osvojivši turnire na evropskim nivou.

Sportisti Specijalne olimpijade Crne Gore lani su učestvovali na Svjetskim igrama SOI, kao i na ceremoniji otvaranja Svjetskih igara u Berlinu. Na taj način, kako je rekao David S. Evangelista, “ti izvanredni pojedinci sa intelektualnim smetnjama zauzeli su svoje zasluženo mjesto na globalnoj sceni sporta i humanosti”.

Sportisti Specijalne olimpijade Crna Gora na Igrama u Berlinu
Sportisti Specijalne olimpijade Crna Gora na Igrama u Berlinufoto: Privatna arhiva

“Zamislite ovu scenu: preko 6.500 sportista iz 180 država svijeta okupljeni u spektakularnoj proslavi neograničenog ljudskog potencijala. Svjetske igre SOI 2023 bila je najveći sportski i humanitarni događaj godine, koji je ponovo zapalio olimpijski plamen u Berlinu nakon više od osam decenija, što je snažan odjek istorije i napretka. Sportisti Specijalne olimpijade čine da se isključenost i podjele, zamijene inkluzijom i solidarnošću, a poziv na to vidljiv je bio u svakoj njihovoj izvedbi, pobjedi, u svakom takmičenju”, rekao je on.

Kroz program inkluzivnog sporta, dodao je on, sportisti Specijalne olimpijade Crne Gore, van sportskih terena, postaju katalizatori promjena:

“Jer su pokrenuli nasljeđe promjena. To nasljeđe donosi benefite inkluzivnog razvoja za svaku školu, svaku zajednicu širom države. Dok globalna zajednica slavi godišnjicu pokretanja Globalne koalicije za inkluziju, mnogi učenici sada imaju priliku da uče, napreduju i angažuju se. Porodice mladih sa intelektualnim i razvojnim smetnjama sada mogu da vide svoju djecu kao članove tima, a ne autsajdere”, rekao je Evangelista.

Prema globalnoj viziji Specijalne olimpijade, plan je da se program inlkzivnog sporta uvede u 150.000 škola širom svijeta, i da angažuje 2.000.000 novih mladih učesnika svih sposobnosti.

“I ovo je samo početak”, poručio je Evangelista.

Bonus video: