Stigao postament za spomenik Mirku Petroviću, čeka se obelisk

Razlog za podizanje spomenika predstavnici Glavnog grada vide u značaju ličnosti vojvode Mirka Petrovića za Crnu Goru, ali i ističu da se radi o obnovi spomenika koji je u centru Mirkove varoši postavljen 1886. godine, a koji je srušen 1919. godine nakon detronizacije dinastije Petrović
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2017. 06:38h

Postavljanje spomenika velikom vojvodi Mirku Petroviću počelo je juče na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice.

Radnici su tokom dana postavili postament na kojem je ispisano "Velikom vojvodi Mirku Petroviću, 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1862, 1876-1878".

Po ugledu na stari spomenik Mirku Petroviću, biće postavljen obelisk, rađen u kamenu, visine 10 metara, djelo poznatog umjetnika Dimitrija Popovića.

Odluku o podizanju spomenika podržali su na sjednici Skupštine Glavnog grada, krajem jula 2015. godine odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-DUA-BS-LP-HGI, dok su protiv odluke glasali odbornici DF-a, Demosa, Demokrate, SNP, dok je Pozitivna bila uzdržana.

Protivnici podizanja spomenika se pozivaju na 1856. godinu kada je vojvoda Mirko predvodio Poharu Kuča, u kojoj se prema istorijskim podacima stradali djeca, žene i starci. Međutim, u broju žrtava, istoričari se razilaze. Vojvoda Marko Miljanov zapisao je da su prilikom pohara posječene 243 plemenske glave, od čega 17 vojničkih, dok su preostale bile staraca, žena i dece, međutim pojedini istoričari ističu da je Marko Miljanov, koji je bio Kuč, zločin preuveličao.

Razlog za podizanje spomenika predstavnici Glavnog grada vide u značaju ličnosti vojvode Mirka Petrovića za Crnu Goru, ali i ističu da se radi o obnovi spomenika koji je u centru Mirkove varoši postavljen 1886. godine, a koji je srušen 1919. godine nakon detronizacije dinastije Petrović.

"Nije on srušen zbog 1856. godine, vać zato što je bio simbol crnogorske državnosti. Smetao je onima kojima je smetala Crna Gora", istakao je ranije Slavoljub Stijepović.

Galerija

Bonus video: