Protest zbog malih hidroelektrana: Braniće rijeke sjevera jer im čuvaju imanja

“Dalji opstanak ljudi, koji se sada uglavnom bave poljoprivredom i od toga izdržavaju svoje porodice, bio bi ugrožen. Ovakav način projektovanja i izgradnje malih hidrocentrala je zabranjen u svijetu više od 30 godina”, rekao je on
141 pregleda 7 komentar(a)
Protest sjever, Foto: Jadranka Ćetković
Protest sjever, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 22.07.2017. 07:14h

Građani Plava, Gusinja, Andijevice, Murine, Kolašina i Bijelog Polja poručili su juče da će spriječiti gradnju minihidrocentrala u tim opštinama. Oni su poručili da će “braniti vodu kojom održavaju život i imanja sa kojih mukotrpnim radom izdržavaju svoje porodice, jer drugo ništa nemaju”.

Država je ranije dodijelila koncesije za izgradnju malih hidroelektrana na Bistrici, Šekularskoj rijeci, Babinopoljskoj, Grlji, Bjelojevićkoj, Crnji, Zaslapnici, Vrbnici, Tušinji, Komarači, Murinskoj rijeci, Trepačkoj rijeci, Raštak, Vrelu...

Na jučerašnjem skupu koji je održan u Plavu, predsjednik Organizacionog odbora protesta Iber Hoti rekao je da je “tipičan primjer uništavanja vodotok Šekularske rijeke u beranskoj opštini, ispod čijeg zahvata više nije moguće ni ovce napojiti”.“Tu je i rijeka Bradac u Andrijevici, čiju ljepotu više ne možete prepoznati. Izgrađene su i dvije minihidrocentrale u plavskoj opštini, na Babinopoljskoj, Hridskoj i Treskavičkoj rijeci, gdje koje su takođe uništeni vodotoci. Došli smo da zaštitimo jedini resurs za opstanak na ovim prostorima i kažemo veliko ‘ne’ onima koji prave profit i uništavaju rijeke, prirodu i ukupni eko sistem”, kazao je Hoti.

Hoti je podsjetio da EU odustaje od protočnih centrala zato što uništavaju kompletan ekosistem. “Napravili su svoje profitabilne objekte. Sve su uništili osim njihovog profita. Imate osjećaj da je tu bačeno mnogo bombi, kao na Hirošimu. Uništene su i Komarača, Murinska i Đurička rijeka sa pritokama - Hotskom, Trokuskom i Jaseničkom rijekom, od kojih prve dvije duboko zadiru u NP ‘Prokletije’”, kazao je Hoti. Istakao je i da se boje da će, kada se potroše plavske i gusinjske rijeke, na red doći andrijevičke rijeke Zlorečica i Trebačka, kao i brojne u Beranama, Bijelom Polju, “a možda će nešto naći i u Rožajama”. Branko Kastratović iz Andrijevice je kazao da bi izgradnja malih hidrocentrala na način na koji su projektovane imala za posljedicu ekološku katastrofu i ugrožavanje osnovnih uslova za život.

“Dalji opstanak ljudi, koji se sada uglavnom bave poljoprivredom i od toga izdržavaju svoje porodice, bio bi ugrožen. Ovakav način projektovanja i izgradnje malih hidrocentrala je zabranjen u svijetu više od 30 godina”, rekao je on.

On je istakao da će, ako dođe do izgradnje hidrocentrala na Trepačkoj rijeci, stanovnici MZ Trepča, Zabrđe, Slatina i Trešnjevo ostati bez vode za navodnjavanje, napajanje stoke, sanitarne potrebe, ali i za piće.

“Tražimo pojedinačnu odgovornost za one iz državnih organa koji su potpisali takve saglasnosti i dozvole suprotno zakonskim propisima i pozivamo ih da izađu iz svojih kabineta i dođu da vide šta je urađeno na terenu, uz njihove dozvole”, rekao je Kastratović.

Tužilac neka provjeri katastar

Advokat iz Bijelog Polja Radivoje Šuković je kazao nema čime da se ponosi danas, kada je svjestan pravnog nasilja počev od Vlade Crne Gore, pa preko organa lokalne samouprave, republičkih i opštinskih inspekcija i svih lica koja su učestvovala u jednom bezakonju.

“Pozivam da državni tužilac uđe u katastar, gdje će naći sve ove nepravde koje vas bole. I ne samo katastar, nego i druge ustanove i institucije u vezi sa ovim problemima kojima ste pogođeni i koji prijete da vam ugroze pravo na život i uživanje svoje imovine i svega onoga što su vam bog i priroda podarili”, kazao je Šuković juče na protestu.

Bonus video: