Ministarka Damjanović razgovarala sa crnogorskim naučnicima iz dijaspore

Ministarka je predstavila Inicijativu za osnivanje međunarodnog naučnog instituta, sa misijom „Nauka za mir“, jer je namjera da se upravo i crnogorska naučna zajednica uključi u dalju realizaciju projekta, a doprinos može biti od velikog značaja, imajući u vidu stručne reference koje posjeduju
51 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo nauke, Foto: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 21.07.2017. 14:25h

Ministarstvo nauke Crne Gore organizovalo je danas u Living Room-u (CentreVille) okupljanje crnogorskih naučnika iz dijaspore, a skup je otvorila ministarka nauke dr Sanja Damjanović, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarka je sa naučnicima i naučnicama iz dijaspore, a koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori na godišnjem odmoru, Danijelom Popović, Marijom Vukotić, Alenkom Hodžić, Aleksandrom Ćelebić, Milicom Cerović, Filipom Ivanović, Andrejom Mihailović, Violetom Salonen, Sergejom Đuranović i Zuvdijom Kandić, razgovarala o budućim modalitetima saradnje i njihovom učešću na velikoj konferenciji za naučnu zajednicu iz dijaspore, a koja će se održati početkom novembra ove godine.

Na skupu je predstavnicima naučne dijaspore iznijeta Inicijativa za osnivanje međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, kao i koraci koji su do sada napravljeni u cilju realizacije Inicijative. Ministarka Damjanović je iskoristila priliku da sa crnogorskim naučnicima razgovara o saradnji upravo na tom projektu.

"Drago mi je što imamo priliku da u neformalnom razgovoru razmijenimo mišljenja o načinima buduće saradnje Ministarstva sa dijasporom. Pozivam vas da slobodno iznesete prijedloge i sugestije, kako bi zajedničkim snagama našu zemlju približili svjetskim naučnim zbivanjima i na taj način obezbijedili konkurentnost i veću naučnu vidljivost", kazala je ministarka u uvodnom izlaganju.

Ona je upoznala predstavnike dijaspore sa radom Ministarstva, kao i budućim planovima u cilju upisivanja Crne Gore na svjetsku naučnu mapu, a kroz umrežavanje i pristupanje međunarodnoj naučnoj infrastrukturi. Izrazila je zadovoljstvo što je Crna Gora početkom jula postala punopravni član na CMS eksperimentu u CERN-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata, te najavila da će krajem godine naša zemlja pristupiti i renomiranim evropskim organizacijama za molekularnu biologiju i medicinu – EMBL i EMBO.

"Jedan od prioriteta Ministarstva nauke jeste internacionalizacija na visokom nivou i pristupanje u međunarodne kolaboracije", kazala je ministarka Damjanović.

Ministarka je predstavila Inicijativu za osnivanje međunarodnog naučnog instituta, sa misijom „Nauka za mir“, jer je namjera da se upravo i crnogorska naučna zajednica uključi u dalju realizaciju projekta, a doprinos može biti od velikog značaja, imajući u vidu stručne reference koje posjeduju.

Predstavnici dijaspore, koji su prisustvovali današnjem skupu, trenutno rade u renomiranim naučnim institucijama iz oblasti prirodnih, tehničkih, kao i društvenih nauka, u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, te zemljama regiona.

U razgovoru sa ministarkom istakli su da ih raduje što je Ministarstvo prepoznalo značaj povezivanja sa naučnom zajednicom, te da otvara vrata za dijasporu koja može pomoći da se razviju dobre ideje, a rado će se odazvati pozivu da daju svoje stručne prijedloge u vezi sa pomenutom Inicijativom.

Spremni su da razgovaraju o načinima angažovanja u Crnoj Gori i transferu znanja i vještina koje su stekli u svjetskim naučnim institucijama.

Ispred Ministarstva nauke skupu su prisustvovali i generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost dr Darko Petrušić i projektni menadžer za istraživanja u okviru INVO projekta Saša Ivanović.

Bonus video: