PENZIONERI BEZ DOMOVA ZA KOJE JE DRŽAVA DALA 240.000

Stanova nema, DPS vlast potrošila pare koje je dobila da ih izgradi

“Postoje jasni dokazi da je Ministarstvo... nakon potpisivanja ugovora na žiro-račun Opštine uplatilo jednom 20.000 eura, a drugi put 100.000..."
134 pregleda 6 komentar(a)
Penzioneri Berane, Foto: Tufik Softić
Penzioneri Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 14.07.2017. 06:09h

Ni osam godina nakon što su Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja uplatili Opštini Berane 240.000 eura za izgradnju 12 stanova za penzionere, niko još nije odgovarao što je taj novac nenamjenski potrošen.

Od obećane zgrade do danas nema ni kamen-temeljca, ali u beranskom Udruženju penzionera kažu da neće odustati.

“Mi jesmo nemoćni da učinimo nešto konkretno, ali smijemo i dalje da postavljamo pitanje zašto smo izvarani i zašto projekat koji je realizovan u Nikšiću nije makar tim minimalnim dijelom zaživio u Beranama”, kaže predsjednik Ivo Šekularac.

On objašnjava da je 2008. obećano da se u Beranama i Nikšiću prave zgrade za penzionere sa po dvanaest stanova.

“U Nikšiću je napravljena ta mala zgrada sa 12 stanova. Pa se nije stalo na tome, nego je napravljena još jedna zgrada za penzionere sa 75 stanova, a sada se planira još jedna. U Beranama od svega nije bilo ništa”.

Šekularac je ocijenio da je sramota što se neko usudio da nenamjenski potroši novac.

“Od ukupnog broja penzionera u ovom gradu, naše su procjene da njih oko 120 nema riješeno stambeno pitanje. Toliko je izrazilo interesovanje za stan”.

Šekularac podsjeća da se sve dešavalo u vrijeme kada je DPS bio na vlasti u Beranama.

Nova vlast podnijela je krivične prijave protiv funkcionera DPS-a zbog nenamjenskog trošenja novca, a Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu.

“Lagali su nas do posljednjeg momenta. Kada god smo ih podsjećali i postavljali pitanje gdje je novac, govorili su nam da je tu i da zgrada samo što nije počela da se gradi. Onda su izgubili lokalnu vlast, i novcu se izgubio trag. Potrošen je ko zna za šta”, kaže Šekularac.

U decembru 2008. godine, tadašnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, Opština Berane i Fond PIO potpisali su ugovor o sufinansiranju zgrade sa 12 stanova.

Obavezali su se da će za realizaciju tog projekta uložiti po 120.000 eura.

Opština je svoj dio trebalo da obezbijedi kroz plac i komunalnu infrastrukturu.

Javnosti dostupna dokumentacija pokazuje da su Ministarstvo i Fond PIO već u startu uplatili po 120.000 eura na žiro-račun Opštine.

To potvrđuju i iz lokalne uprave, ali ističu da im nije poznato na šta je prethodno DPS opštinsko rukovodstvo potrošilo novac.

“Postoje jasni dokazi da je Ministarstvo... nakon potpisivanja ugovora na žiro-račun Opštine uplatilo jednom 20.000 eura, a drugi put 100.000. Takođe, imamo dokaze da je Fond PIO na žiro-račun Opštine 5. oktobra 2009. uplatio 120.000 eura za izgradnju zgrade za penzionere, ali nama nije poznato šta se s tim novcem desilo. Znamo samo da nije usmjeren za izgradnju te zgrade”, kažu u lokalnoj upravi.

Ističu da će pokušati da iniciraju realizaciju tog projekta.

Sramota je za državu što neki neće dočekati da dobiju stan

Neki građani Berana treće dobi biološki neće dočekati ispravljanje teške nepravde, kaže Šekularac.

“Zar nije žalosno čitavog života raditi i dočekati penziju kao podstanar. To je sramota za državu. Upravo zbog toga bi neko morao da odgovara zašto je projekat koji je bez problema zaživio u Nikšiću, propao u Beranama”, rekao je on.

Prema posljednjim procjenama, u Beranama živi oko 5.500 penzionera.

Prosječna penzija je daleko ispod državnog prosjeka...

“Zato zahtijevamo da se ponovo intenziviraju aktivnosti i da se ponovo pokrene projekat izgradnje stambene zgrade za penzionere. Ako može toliki novac da se odvaja za Nikšić, morao bi i za Berane. Jeste da Nikšić ima više penzionera, ali ni Berane nije mali grad. Kako ući u trag tom novcu gdje je potrošen, to već ne znam”, kaže Šekularac.