Vujanović: Savezništvo sa NATO da se istorija ne bi ponavljala

„Savezništvo u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira. Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti“, naglasio je Vujanović
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2017. 21:49h

Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti kako se istorije ne bi ponavljala i sloboda države ugrožavala, poručio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je na svečanom prijemu u Plavom dvorcu na Cetinju povodom 13. jula, Dana državnosti, kazao da će u nizu istorijski vrijednih godina Crne Gore i ova imati zapaženo mjesto.

„U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija ne bi ponavljala, da se sloboda i država uvijek ne bi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti“, kazao je Vujanović.

On je naveo da je to savezništvo Crna Gora dobila ove godine članstvom u NATO-u.

„Savezništvo u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira. Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti“, naglasio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, na Balkanu se lekcije iz prošlosti teško uče a tragične greške ponavljaju, na žalost, sa težim posledicama.

„Zato, i takođe na žalost, Balkanu treba saveznik, da bi čuvao sebe od sebe i da bi se obezbijedila trajna stabilnost. Uz potrebu da nas savezništvo čuva jednako je vrijedno, da nam obezbijedi bolju ekonomiju i bliskije državne veze sa onima čije vrijednosti dijelimo i na koje se zajednički ponosimo“, kazao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Sudbina je, kako je kazao, htjela da se ovogodišnje integraciono dostignuće dogodi u vremenu u kome Crna Gora obilježava 120 godina učešća njene vojske u svjetskim mirovnim misijama.

"Prije punih 12 decenija naš knjaz, kasnije kralj, znao je da je čast pomoći drugima u nevolji. Znao je da je učešće u međunarodnoj vojsci časna obaveza. Da tu obavezu treba vršiti pošteno i junački. Pošteno jer na to obavezuje moralna vertikala ovih prostora i junački jer bez toga ne bi bilo ni slobode ni države. Nebi bilo ni Crne Gore", ocijenio je Vujanović.

On je poručio da sada kada postoji vječna državu i vječna sloboda, čast, poštenje i junaštvo zahtijevaju da svi budu zajedno.

"Da se u bogatstvu različitosti nacija i vjera i dragocjenosti naših manjina, okrenemo jedni drugima. Mnogi su nam bliski ali jedni drugima smo najbliži. Jedino zajedno i sabrani možemo u miru i slozi graditi bolju budućnost Crne Gore", smatra Vujanović.

Prijemu su povodom Dana državnosti prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i raniji najviši državni funkcioneri.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Bonus video: