Nizak vodostaj podgoričkih rijeka

Iz Zavoda za hidrometeorologiju kažu da su mjerne stanice postojale na Ribnici, ali su polomljene prije 20 godina, pa je nemoguće uporedno analizirati vodostaj po godinama
67 pregleda 2 komentar(a)
Ribnica, Foto: Boris Pejović
Ribnica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.07.2017. 07:12h

Ribnica je već nekoliko dana presušila i njeno korito je suvo, a prošlog ljeta je tekla do Sastavaka čitav jul. Manjak padavina i visoke temperature su uslovile nizak vodostaj na podgoričkim rijekama.

Staropodgoričanima je poznato da se uprkos vrućinama u ovo doba godine “može uveče zaspati sve dok Ribnica teče i ne presuši”. Slučaj ranog presušivanja korita Ribnice bio je 2009. godine kada je rijeka ostala bez vode 16. juna.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju kažu da su mjerne stanice postojale na Ribnici, ali su polomljene prije 20 godina, pa je nemoguće uporedno analizirati vodostaj po godinama.

Sličan je slučaj i sa Cijevnom kod vodopada u Kući Rakića. Vode u koritu ima, ali samo do članka. Ovaj predio je jedna od omiljenih lokacija Podgoričana za relaksaciju i kupanje, a trenutni vodostaj, svakako da ometa planove onima kojima je potrebno osbježenej. Ni na toj rijeci ne postoje mjerne stanice više od deset godina.

Vodostaj Morače još nije zabrinjavajući, odnosno “još nijesu postignuti minimumi”, kažu iz Zavoda. Mjerna stanica kod Vezirovog mosta je u kvaru, pa se ne zna tačan vodostaj. Iz Zavoda ističu da se minimalni vodostaj Morače očekuje nakon dužeg perioda toplih dana, u avgustu, a da je julski očekivan.

Bonus video: