Pažin kaže da treba još napora: Dobra javna uprava izazov na putu ka EU

Pažin je podsjetio da je u Strategiji proširenja za 2015. godinu, uz vladavinu prava i ekonomsko upravljanje, Evropska komisija navela reformu javne uprave kao jedan od tri stuba procesa proširenja
1 komentar(a)
Konferencija Lokalno, odgovorno, transparentno, Foto: Vlada Crne Gore
Konferencija Lokalno, odgovorno, transparentno, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.07.2017. 09:13h

Uspostavljanje funkcionalnije javne uprave predstavlja jedan od glavnih izazova procesa evropskih integracija, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na otvaranju konferencije na temu saradnje opština i nevladinih organizacija koju je organizovao CRNVO.

On je podsjetio da je u Strategiji proširenja za 2015. godinu, uz vladavinu prava i ekonomsko upravljanje, Evropska komisija navela reformu javne uprave kao jedan od tri stuba procesa proširenja.

“Treba uložiti dodatne napore kako bi se javna uprava poboljšala na svim nivoima”, kazao je Pažin.

Dodao je da su ključni izazovi unapređenje funkcionisanja jedinica lokalne samouprave i jačanje njihovih kapaciteta, kako bi se obezbijedilo efikasno pružanje usluga i vršenje poslova.

Formiraju tim da optimizuju javni sektor

Savjet za reformu javne uprave kojm je predsjedavao Pažin, održao je danas prvu sjednicu. Savjet je zadužio Ministarstvo javne uprave da u roku od sedam dana formira međuresorski tim za izradu metodologije i plana optimizacije javnog sektora. Savjet za reformu javne uprave obrazovan je Odlukom Vlade sa osnovnim zadatakom da prati sprovođenje Strategije za reformu javne uprave 2016-2020. i Akcionog plana za njenu realizaciju.

Bonus video: