ZAVRŠENA DESETA LJETNJA ŠKOLA ZA MLADE DIPLOMATE

Pažin: Crna Gora i njeno okruženje uvijek bili na raskrsnici interesovanja velikih sila

Pažin je rekao da je uvjeren da cijeli region ima zajednički cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji i integracija u klub država u kojima se baštine principi savremene demokratije
5 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2019. 17:10h

Na globalne izazove nijesu imuni ni region Jugoistočne Evrope, ni Crna Gora i samo saradnjom i međusobnim povjerenjem između država može biti ostvaren progres i pružen zajednički odgovor svih zemalja, ocijenio je potpredsjenik Vlade, Zoran Pažin.

On je na svečanoj ceremoniji završetka desete jubilarne Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković”, održanoj večeras u Vili “Gorica”, uručio sertifikate polaznicima.

“Podsjećajući na istorijski značaj lika i djela Gavra Vukovića, kao prvog utemeljivača moderne crnogorske diplomatije, Pažin je, između ostalog, podsjetio da je Vuković prepoznavao poziciju Crne Gore u geopolitičkim prilikama u Evropi i svijetu, te da nije bio zagovornik održavanja odnosa između država na bazi istorijskih sentimenata, mitova ili iluzija bilo koje vrste”, kaže se u saopštenju iz kabineta Pažina.

Navodi se da je Pažin ukazao da su Crna Gora i njeno okruženje uvijek bili na raskrsnici interesovanja velikih sila, a da polaznici Škole danas borave u Crnoj Gori, koja je stabilna država, sa jasno određenim spoljnopolitičkim prioritetima.

“On je istakao da ni region Jugoistočne Evrope, pa samim tim ni Crna Gora nijesu imuni na globalne izazove, te da samo saradnjom i međusobnim povjerenjem između država može biti ostvaren progres i pružen zajednički odgovor svih država”, kaže se u saopštenju.

Pažin je rekao da je uvjeren da cijeli region ima zajednički cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji i integracija u klub država u kojima se baštine principi savremene demokratije.

Ljetnju školu za mlade diplomate organizuje Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore desetu godinu zaredom, a polaznici Škole su mlade diplomate iz preko 30 država svijeta.

Galerija