Parking servis: Sud nije naplatu parkinga proglasio nezakonitom

"Odborniče Rakčeviću, parking može platiti i onaj korisnik naših usluga koji nema mobilni telefon, a u prilogu je i uputstvo za plaćanje parking kartom, da ne bi bili više neznaveni", navodi se u reagovanju
62 pregleda 2 komentar(a)
Parking, parking servis, parkiranje, Foto: Zoran Đurić
Parking, parking servis, parkiranje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.07.2017. 15:25h

Potpuno je neistinito i netačno da je sud proglasio naplatu parkinga nezakonitom već je Sud za prekršaje u ovom slučaju poništio izdate prekršajne naloge zbog nepojavljivanja na ročištu komunalnog policajca koji ih je i izdao, saopšteno je iz Pasrking servisa. Dodaje se i da je potpuno neistinito, netačno i lažno protumačeno da se predstavnici Parking servisa nisu pojavili na predmetnom ročištu jer Parking servis i nije stranka u ovom postupku i nema ni pravo ni obavezu da se pojavljuje na ročištima u ovim situacijama.

"Potpuno je neistinito, netačno i lažno izrečeno da se parking u Podgorici može platiti isključivo putem SMS poruka, što odbornik GR URA Luka Rakčević odlično zna. Načini plaćanja parkinga u Podgorici dobro su poznati svim građanima koji koriste usluge Parking servisa, a definisani su predmetnom Odlukom. Odbornik Rakčević ili bilo ko drugi, može pročitati tu Odluku-član 23, posjetiti web adresu Parking servisa, informisati se kod radnika Parkinga servisa na terenu ili u prostorijama te dobiti odgovor da je parking moguće platiti na više načina, kupovinom parking karte u objektima Parking servisa, kupovinom karte na parkomatima na pojedinim lokacijama u gradu, kupovinom mjesečne karte za povlašćenje korisnike i kupovinom karte putem SMS-a. Pojednostavljeno rečeno, odborniče Rakčeviću, parking može platiti i onaj korisnik naših usluga koji nema mobilni telefon, a u prilogu je i uputstvo za plaćanje parking kartom, da ne bi bili više neznaveni", navodi se u reagovanju.

Dodaje se da je usluga plaćanja parkinga putem SMS-a veoma zahtjevan i skup sistem koji stvara velike troškove Parking servisu i Glavnom gradu, ali je, kako navode, ujedno najlakši i najlagodniji način plaćanja parkinga korisnicima naših usluga.

"Upravo je to i bio cilj prilikom uvođenja ovog sistema naplate parkinga–ispuniti javnu funkciju i olakšati građanima i privredi korišćenje i plaćanje parkinga, podići bezbjednost saobraćaja na viši nivo a ne sticati enormnu novčanu dobit. Istovjetan sistem naplate je i u Herceg Novom kao i u Beranama. Što se tiče finansijskog poslovanja Parking servisa, i tu činjenice najbolje demantuju odbornika Rakčevića a one su sljedeće. Ostvareni su rekordni rezultati kada je u pitanju prihodna strana sa 1.414.947,57 eura prihoda, dok su na rashodnoj strani nastavljene mjere štednje. Smanjen je i fond zarada. Napominjemo da posljednje tri godine nije bilo povećanja plata, nije bilo povećanja broja zaposlenih u Parking servisu a povećan je kapacitet za 20 odsto..Prosječna plata u Parking servisu iznosi 424 eura. Društvo je u ovom periodu izmirilo obavezu PDV-a u iznosu 199.479,19 eura, dok su obaveze za doprinose plaćene u u iznosu od 503.701, 87 eura, što ukupno čini 703.181,06 eura koje je Društvo uplatilo u budžet Države i Opštine.Kad se na ovaj iznos doda još i novac od izdatih prekršajnih naloga za neplaćanje parkinga, suma kojom Parking servis doprinosi budžetu Države i Opštine, vjerovatno prelazi million eura", zaključuju iz Parking servisa Podgorica.

Bonus video: