Ministarstvo: Konkurs za upis na Univerzitet Crne Gore u naredna dva dana

„Studenti koji upišu postdiplomske specijalističke studije u 2017/18. godini studiraće po starom modelu. Naime, reformisani model koji podrazumijeva besplatne master studije, primjenjivaće se od studijske 2020/21. godine“, pojasnili su iz Ministarstva
249 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.07.2017. 16:43h

Konkurs za upis na Univerzitet Crne Gore (UCG) biće objavljen u naredna dva dana, a utvrđeni broj studenata za upis na prvu godinu osnovnih, reformisanih studija sličan je prošlogodišnjem, saopšteno je iz Mnistarstva prosvjete.

Vlada je danas usvojila odluke o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija UCG, broju studenata za upis na postdiplomske specijalističke studije, kao i o broju studenata za upis na prvu godinu osnovnih studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, za studijsku 2017/2018. godine.

Kako su kazali iz Ministarstva, utvrđeni broj studenata za upis na prvu godinu osnovnih, reformisanih studija, koje su od ove godine besplatne za sve koji upišu studije, sličan je prošlogodišnjem.

„Preciznije, broj mjesta na osnovnim studijama UCG iznosi 3.556, što je na nivou prošle studijske 2016/17. godine (od čega je 1.666 bilo budžetskih). Dakle, sistem visokog obrazovanja nastaviće da se unaprjeđuje postepeno i kontinuirano“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da ukupan broj mjesta za studente na postdiplomskim sprecijalističkim studijama iznosi 2.349, što je takođe na nivou prošlogodišnje upisne kvote, a od tog utvrđenog broja postdiplomaca, 51, 68 odsto studiraće o trošku Budžeta.

„Studenti koji upišu postdiplomske specijalističke studije u 2017/18. godini studiraće po starom modelu. Naime, reformisani model koji podrazumijeva besplatne master studije, primjenjivaće se od studijske 2020/21. godine“, pojasnili su iz Ministarstva.

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović je, na konferenciji za novinare nakon usvjajanja odluka, rekla da nije bilo većih odstupanja u broju mjesta na UCG u odnosu na prošlu godinu, izuzev u okviru pojedinih studijskih programa koji su reorganizovani.

Ona je naglasila da bi, prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, studenti koji ove godine upišu prvu godinu studija na UCG trebalo da ostvare najmanje 45 kredita kako bi zadržali status budžetskih studenata prilikom upisa na narednu godinu studija.

Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila i Odluku o broju studenata na Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost na Cetinju koji će u ovoj, kao i prošloj studijskoj godini, upisati 40 studenata koji će se finansirati iz Budžeta Crne Gore.

Bonus video: