Odluka suda u Strazburu važna za majke i pravnu nauku u Crnoj Gori

"Teško je prognozirati njihovu odluku, ali mislim da smo mnogo bliži tome da predstavke majki budu odbijene, nego da budu usvojene", rekao je advokat Predrag Mugoša
521 pregleda 5 komentar(a)
protest majke, Foto: Filip Roganović
protest majke, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.07.2017. 18:50h

Uloga Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi sa naknadama za majke nije važna samo sa aspekta utvrđivanja njihovog prava, već i za pravnu nauku u Crnoj Gori.

Pošto u pravničkoj javnosti postoji podijeljeno mišljenje o tome da li je u nadležnosti tog suda da ocjenjuje odluku Ustavnog suda Crne Gore, mišljenje suda u Strazburu će konačno riješiti tu dilemu, kazao je profesor Đorđije Blažić.

Ranije su on i advokat Budislav Minić najavili nastavak pravne bitke za stečena prava majki pred Evropskim sudom za ljudska prava. Oni su najavili da će u avgustu pisati predstavke sudu u Strazburu za ocjenu pravne valjanosti Odluke Ustavnog suda o neustavnosti odredbi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim su majke stekle pravo na naknade.

Advokat Predrag Mugoša je "Vijestima" kazao da je kada je sud u Strazburu u pitanju, primjetno da on dosta često zauzima kontradiktorne stavove, te da je tako i u odnosu na takozvana stečena prava. "Teško je prognozirati njihovu odluku, ali mislim da smo mnogo bliži tome da predstavke majki budu odbijene, nego da budu usvojene", rekao je on.

Mugoša, međutim, dodaje da je i sa aspekta domaćeg zakonodavstva ostalo mnogo nedoumica i prostora za različita tumačenja. "Lično mi je mnogo interesantnije da li će naš Ustavni sud promijeniti nešto u svom radu, poslije svega. Ako Ustavni sud ne počne aktivnije da prati stanje ustavnosti i zakonitosti i o svemu ne počne da obavještava Skupštinu, što im je ustavna nadležnost, ako i dalje budu zabijali glavu u pijesak, stanje će biti sve gore. Taj dio priče je mnogo važniji od bilo kog pojedinačnog zakona", rekao je on.

U crnogorskom zakonodavstvu, prema njegovim riječima, postoji mnogo propisa koji su u suprotnosti sa Ustavom. "Donijeto je mnogo propisa koji su u suprotnosti sa Ustavom, kojima se uvode monopoli, stvara neravnopravnost, koji krše ustavnu podjelu vlasti... a reakcija je skoro nikakva. Stanje ustavnosti i zakonitosti je katastrofalno o čemu se složno ćuti... Vjerujem da bi i zakonodavna i izvršna vlast veoma brzo postale zahvalne Ustavnom sudu ako bi ih natjerao da se drže Ustava i da bi to smanjilo politički pritisak na te grane vlasti u smislu donošenja propisa za dnevnu upotrebu", kazao je Mugoša.

Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković se nedavno ogradio i izuzeo svoju podršku ranijoj odluci tog suda, kojom su naknade za majke sa troje i više djece ocijenjene neustavne, a Vladi naloženo da donese novi propis.

Sudija se na to odlučio nakon što je Ustavni sud na sjednici krajem maja ostao pri ranijem stavu, da je odluka o neustavnosti naknada objavljena u “Službenom listu” 20. aprila zakonita, iako su njeni djelovi mijenjani u odnosu na onu koja je donijeta 19. aprila.

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović, upozorio je ranije da je to nedopustivo i da se tretira kao falsifikovanje. Poslanici su prošle sedmice većinom glasova usvojili Zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda, čime su naknade zvanično ukinute.

Demos: Traže da majke potpišu da neće pred Sud za ljudska prava

Od žene koja je došla u centar za socijalni rad kako bi, po ukidanju naknade, ponovo vratila penziju, službenici su tražili da potpiše da neće pokretati spor pred Strazburom protiv odluke Ustavnog suda, a onda Vlade i Skupštine. To je na konferenciji za novinare kazala funkcionerka Demosa Anka Vukićević.

Prema njenim riječima, premijer Duško Marković, koji je obećao da neće slati korisnice naknada na biroe rada, treba da saopšti na koja će ih radna mjesta vratiti.

“Jedina njihova istinska briga je briga o biračkom tijelu jer u izborne svrhe koriste svoja diskreciona prava na socijalna davanja. Time treba Ustavni sud da se pozabavi. Kad mi budemo odlučivali, preispitaćemo sve ovakve i slične odluke”, kazala je Vukićevićeva.

Član Predsjedništva DNP-a Nikola Jovanović pozvao je ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da se izjasni o formularima koji se nude korisnicama naknada u centrima za socijalni rad, u kojima nije naznačen nijedan pravni osnov za podnošenje. Zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda je stupio na snagu i predviđa nove modele za socijalne naknade majkama.

Bonus video: