Tivat: Lukšić traži da se brodovi uklone

Mještani protestovali što kompanija “Yu Briv” godinama drži vezano nekoliko plovila...
95 pregleda 0 komentar(a)
Mulo Bezdanj, Foto: MZ Krtoli
Mulo Bezdanj, Foto: MZ Krtoli
Ažurirano: 04.07.2017. 08:17h

Direktor Komunalnog preduzeća Tivat Tonko Lukšić zatražio je od nadležnih da oslobode mulo Bazdanj u Krtolima od nezakonito vezanih plovila.

Lukšić je prije dva dana uputio pismeni zahtjev Inspekciji sigurnosti plovidbe, Lučke kapetanije Kotor i Uprave pomorske sigurnosti, nakon što su se Komunalom, koje je zakupac pristaništa, i Komunalnoj policiji ponovno obratili mještani Krtola.

Oni su protestovali što hidrograđevinska kompanija “Yu Briv” iz Kotora godinama besplatno drži vezano nekoliko tehničkih plovila, sprečavajući bilo koga drugog da koristi pristanište i obližnju plažu.

Tvrde i da su radnici te firme na obali kod mula napravili nekoliko manjih deponija smeća i starih kamionskih guma, kao i da se na plovilima vrši pretakanje gioriva i obavljaju remontni radovi koji zagađuju okolinu i nanose štetu mještanima koji se u obližnjim kućama bave turizmom.

Lukšić je kazao da su u više navrata bezuspješno pregovarali sa menadžentom “Yu Briva” i da su im nudili razna alternativna rješenja za privez brodova, što oni, tvrdi, nisu prihvatili.

“S obzirom da smo iscrpili sve mogućnosti, nije preostalo ništa drugo nego da tražimo reakciju nadležnih službi”, rekao je on.

Najavio je da će da nakon uklanjanja plovila „YU Briva“, Komunalno kao zakupac tog dijela obale, zajedno “Morskim dobrom”, krenuti u sanaciju mula i obale.

Istakao je da je “Morsko dobro” spremno da taj posao finansira iz dijela sredstava za hitne sanacije i da nakon toga obavi nasipanje obližnje plaže pijeskom, kako bi se nakon duže vremena prostor stavio na raspolaganje turistima i kupačima.

Bonus video: