Pošta im izdala objekat Opštine

Preduzeće “Veisu” traži da sud presudom obaveže Poštu da im vrati “sve ono što je primila po osnovu ništavog pravnog posla”
134 pregleda 1 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 03.07.2017. 16:53h

Preduzeće “Veisu” d.o.o. iz Pljevalja tužilo je pred Privrednim sudom Poštu Crne Gore jer im je, kako tvrde, izdala montažni prostor, koji pripada Opštini Žabljak. Traže od Pošte CG da im “vrati naknadu u iznosu od 450,90 eura, koju je preduzeće na ime depozita za učešće u postupku javnog oglašavanja uplatio kompaniji, kao i da mu naknadi štetu koju je na ime ulaganja u sporni objekat”.

Iz Pošte CG odbacuju ove optužbe i tvrde da je inspekcija zabranila rad preduzeću “Veisu”, jer su “imali namjeru da se bave djelatnošću za koju su potrebna posebna odobrenja nadležnih državnih organa i lokalne samouprave".

Prema navodima iz tužbe u koju su “Vijesti” imale uvid, a koju potpisuje advokatska kancelarija Terzić-Živković, preduzeće “Veisu” se prošle godine javilo na oglas Pošte CG i na kraju sklopilo ugovor sa kompanijom o zakupu montažnog prostora na Žabljaku. Kako navode, planirali su da u objektu obavljaju turističku djelatnost, shodno odredbama potpisanog ugovora, pa su odmah počeli sa adaptacijom prostora za svoje poslovne potrebe.

“U drugoj polovini jula 2016, turistički inspektor iz Podgorice izvršio je inspekcijski nadzor u objektu i tada saopštio da “Veisu” mora imati dokaz da je zakup legalan, odnosno da zakupodavac ima pravo da raspolaže iznajmljenim objektom. Izvršna direktorica “Veisu” je odmah nakon posjete inspektora krenula u ispitivanje činjenice u čijem se vlasništvu nalazi montažni objekat koji je Pošta CG predstavila u oglasu kao svoj... Od Opštine Žabljak stiže akt u kome se kaže da je maja 1990. Pošti dozvoljen montažni objekat, ali da ja tuženoj odobreno postavljanje montažnog objekta. Međutim, u navedenom aktu se dalje navodi da Planom o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata nije predviđeno postavljanje montažnog objekta, jer Pošta nije nije predviđeno postavljanje spornog montažnog objekta, sa razloga što je citirano Rješenje prestalo da važi. Izmirivala dug prema Opštini”, stoji u tužbi.

Iz “Veisu” tvrde da su, s obzirom na to da bez funkcionalnog prostora nijesu mogli raditi, pokušali na miran način sa Poštom riješiti problem, tražeći od te kompanije da izmiri dugovanja prem Opštini. Kako korespondencija nije dala rezultate, stoji u tužbi, “Veisu” je prekinuo ugovor sa Poštom. Od Privrednog suda, preduzeće “Veisu” traži da presudom obavežu Poštu da im vrati “sve ono što je primila po osnovu ništavog pravnog posla, a s obzirom na to da je znala da je predmet ugovora nemoguć, odnosno nedozvoljen", ali i da im nadoknadi nastalu štetu.

Iz Pošte tvrde da su učinili sve: U “Veisu” prećutali djelatnost

U Pošti Crne Gore tvrde da su uklonili sve prepreke i stavili na raspolaganje objekat preduzeću “Veisu”.

" Pošta Crne Gore objavila je javni poziv za davanje u zakup poslovnog prostora kvadrature 20 metara kvadratnih, na lokaciji ispred hotela “Jezera”, Žabljak. Na javni poziv prijavila se firma “Veisu” d.o.o., ne precizirajući djelatnost koju će da obavlja u zakupljenom objektu. Okolnost da kompanija koja je zaključila ugovor sa Poštom Crne Gore o korišćenju poslovnog prostora ima namjeru da se bavi djelatnošću za koju su potrebna posebna odobrenja nadležnih državnih organa i lokalne samouprave, dovela je do nezadovoljstva i nemogućnosti pribavljanja posebnih dozvola, što je bio osnovni motiv kompanije “Veisu” d.o.o. za pokretanje sudskog postupka, koji je sadržan u zahtjevu za naknadu štete po osnovu izgubljene dobiti...”, navodi se u odgovoru, koji su “Vijestima” dostavili iz Pošte Crne Gore.

Bonus video: