Herceg Novi: Povećan broj prelazaka granice

Na Debelom brijegu ovih dana dnevno prelazi oko 10.000 putnika i 2.500 vozila, što je 34 odsto više nego lani u ovo doba
263 pregleda 0 komentar(a)
Debeli brijeg, Foto: Slavica Kosić
Debeli brijeg, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.07.2017. 10:14h

Granicu sa Hrvatskom na Debelom brijegu, ovih dana dnevno prelazi oko 10.000 putnika i 2.500 vozila što je 34 odsto više nego krajem juna prošle godine.

Na granici se u prosjeku se čeka oko dvadesetak minuta, iako sama provjera dokumenata ide brzo: 15 do 20 sekundi po osobi, ili minut i po do dva po autu, ali zbog detaljnije i strože kontrole na hrvatskoj granici u Karasovićima, kako kažu putnici, tamo su kolone i čekanja duži.

Vozač iz Dubrovnika misli da su kontrole na hrvatskoj strani prestroge i da bi trebalo nešto uraditi da se manje čeka na granici, tim prije jer je počeo špic turističke sezone.

Kobilu, drugi granični prelaz sa Hrvatskom dnevno u prosjeku pređe 1.500 osoba i 400 vozila, dok su na Sitnici, granici sa BIH, koju dnevno pređe 4.000 lica i 300 vozila, gužve veće, a i čekanje duže, naročito vikendom.

„Na Sitnici je samo po jedna saobraćajna traka za ulazak i izlazak iz zemlje i čeka se oko 40 minuta. Preduzimamo sve da pojednostavimo procedure kako bi zadržavanja sveli na što manju mjeru. Putnici moraju imati strpljenja i razumjeti i bezbjedonosni aspekt, jer mi sve ovo radimo kako bi boravak turista i gostiju u našoj zemlji bio što bezbjedniji i ugodniji“, kaže rukovodilac Ekspoziture granične policije Petar Radović.

Nakon rekordnog kraja juna na graničnim prelazima prema Dubrovniku i Trebinju, narednih dana očekuju se očekuju povećan promet i veće gužve. Granicu na Debelom brijegu, najprometniju u Crnoj Gori, lani je prešlo skoro 2,5 miliona putnika i 600 hiljada vozila.

Dobrakovo u junu prešlo 160 hiljada

Na najprometnijem graničnom prelazu sa Srbijom u Dobrakovu kod Bijelog Polja u junu je prešlo 160 hiljada putnika, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Povećan je i broj motornih vozila koja su prešla granicu. Slobodan Luković iz Granične policije je kazao da je u junu provjereno 60 hiljada motornih vozila, što je uvećanje za 15 osto u odnosu na prošlu godinu, kada je provjereno 52 hiljade vozila.

Bez obzira na to što je jul mjesec tokom kojeg najveći broj gostiju odluči da provede godišnji odmor na primorju gužvi nije bilo, niti zadržavanja, kazao je Luković. On je dodao da je procedura provjere putnika pojednostavljna i da zadržavanja ne traju duže od 15 minuta.

Bonus video: