Srednjoškolka zarađuje od hobija: Kreativni pokloni iz Sarine radionice

"Stvari iz 'Sarine radionice' su najčešće tražene za poklone-iznenađenja. Bilo je poručilaca koji na čašama žele tekstove ili citate kao motivacione poruke za dobro jutro, kada ispijaju svoju prvu kafu, na primjer", kaže Sara
298 pregleda 1 komentar(a)
Sara Tomić, Foto: Privatna arhiva
Sara Tomić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.07.2017. 07:36h

Iako je tek prije desetak dana na Instagramu predstavila svoje kreacije, Sara Tomić već razmišlja o tome da oslikavanje keramičkog posuđa bude posao od kojeg bi mogla da živi.

Tomić je učenica IV razreda Srednje građevinsko-geodetske škole u Podgorici, na smjeru arhitektura. Na ideju da oslikava keramičke tanjire je došla slučajno.

"Ideja je zamišljena prije desetak dana. Sve je došlo spontano. Inače se vodim parolom da se najbolje stvari dešavaju kad se najmanje nadaš, poželjela sam da svoje ideje pretočim u djela", govori Sara.

Priznaje da nije očekivala popularnost koju su njeni radovi stekli za kratko vrijeme, pa ipak, od toga je počela da zarađuje džeparac.

"Sve je počelo kao hobi, ali pretenduje da bude posao koji se vrlo dobro razvija. Na početku nijesam očekivala da ću ovako brzo doživjeti uspjeh", kaže srednjoškolka.

Sara kaže da nije teško zarađivati samostalno uz inovativne ideje, jer ne postoji mnogo srednjoškolaca koji su zainteresovani za takve projekte, a ima i onih koji nemaju sredstava za to. Ona je iskoristila ono što joj je bilo na dohvat ruke.

"Stvari iz 'Sarine radionice' su najčešće tražene za poklone-iznenađenja. Bilo je poručilaca koji na čašama žele tekstove ili citate kao motivacione poruke za dobro jutro, kada ispijaju svoju prvu kafu, na primjer", kaže Sara.

Ona, osim na posuđu koje oslikava, ima mnogo motivišućih riječi i mimo šoljica, zdjelica, tanjira... Kaže da je poželjela da radi nešto kreativno i inspirativno, a kako ju je crtanje uvijek privlačilo, tako je i spoznala zanimanje za ovaj neobičan hobi.

"Crtanje me je oduvijek privlačilo. Crtanje je moja strast. Važno je otkriti sebe i talente koje čovjek posjeduje da bi se mogao uložiti trud u posao koji voliš. Ja sam to pronašla. Iako je za izradu jedne šoljice potrebno oko šest sati rada sa svim procesima, ja u tome uživam. 'Sarina radionica' me motiviše da svakodnevno ispoljavam svoju kreativnost i nove ideje", priča Sara.

Ona tvrdi da kada čovjek radi ono što voli inspiracija dolazi sama od sebe. Nju svakodnevne situacije navode da osmišljava nove i drugačije stvari. Osim strasti neophodni su i trud i upornost.

"Većina mojih vršnjaka ima iste obaveze kao i ja. Nastojim da napravim prioritete kako bih redovno provodila kvalitetno vrijeme sa prijateljima i porodicom. Uvijek su bili uz mene kao velika podrška. Sposobnost i aktivnost su jako važne, ali je organizacija zapravo ključ svega", kaže Sara.

Nakon što sljedeće godine završi srednju školu, Sara planira da upiše Arhitektonski fakultet u Beogradu. Kakve planove ima po pitanju svoje Radionice ni sama nije sigurna.

"Ništa ne može iznenaditi, jer sam jako inovativna i volim promjene. Sigurno ću se ovim baviti još neko vrijeme", kaže Sara Tomić.

Njene radove možete pogledati na Instagram profilu "Sarina radionica".

Bonus video: