Lukšić: Ukloniti brodove koje "Yu Briv" nezakonito drži i osloboditi mulo u Krtolima

Lukšić je kazao da su u više navrata bezuspješno pregovarali sa menadžentom "Yu Briva" i da su im nudili razna alternativna riješenja za privez njihovih brodova, što oni kako je rekao, nisu prihvatili
461 pregleda 1 komentar(a)
Brodovi YU Briva na mulu Bazdanj, Foto: MZ Krtoli
Brodovi YU Briva na mulu Bazdanj, Foto: MZ Krtoli
Ažurirano: 01.07.2017. 15:01h

Direktor "Komunalnog preduzeća Tivat" Tonko Lukšić uputio je danas pismeni zahtjev Inspekciji sigurnosti plovidbe, Lučkoj kapetaniji Kotor i Upravi pomorske sigurnosti da od nezakonito vezanih plovila, oslobode mulo Bazdanj u Krtolima.

Lukšić je to učinio nakon što su se Komunalom koje je zakupac ovog pristaništa i Komunalnoj policiji Tivta ponovno obratili mještani Krtola, protestujući što hidrograđevinska kompanija "Yu Briv" iz Kotora ovdje godinama besplatno drži vezano nekoliko svojih tehničkih plovila, spriječavajući tako bilo koga drugog da koristi pristanište i obližnju plažu.

Mještani su u svojoj najnovijoj prijavi naveli da je "Yu Briv" uz nekoliko već duže ovdje vezanih svojih plovila – trajekata, barži i remorkera, sinoć na mulo Bazdanj doveo još jednu baržu.

Tvrde i da su radnici te firme na obali kod mula napravili nekoliko manjih deponija smeća i starih kamionskih guma, kao i da se na plovilima vrši pretakanje goriva i obavljaju remontni radovi koji zagađuju okolinu i nanose štetu mještanima koji se u obližnjim kućama bave turizmom.

Lukšić je danas kazao da su u više navrata bezuspješno pregovarali sa menadžentom “Yu Briva” i da su im nudili razna alternativna riješenja za privez njihovih brodova, što oni kako je rekao, nisu prihvatili.

"Obzirom da smo iscrpili sve mogućnosti, nije preostalo ništa drugo nego da tražimo reakciju nadležnih službi", poručio je direktor Komunalnog .

On je najavio da će da nakon uklanjanja plovila "YU Briva" sa mula Bazdanj, Komunalno kao zakupac tog dijela obale zajedno sa "Morskim dobrom" krenuti u sanaciju mula i obale.

Istakao da je "Morsko dobro" spremno da taj posao finansira iz dijela sredstava za hitne sanacije i da nakon toga obavi prihranjivanje pijeskom obližnje plaže kako bi se nakon duže vremena ovaj prostor stavio na raspolaganje turistima i kupačima.

Bonus video: