REAGOVALI POVODOM ZABRANE ULASKA U PLENARNU SALU

SMCG uputio apel Brajoviću: Omogućite novinarskim ekipama da u Skupštini obavljaju svoj posao

"Dolazak dijela poslanika opozicije u poslaničke klupe, kao i povod za njihov dolazak, je svakako bitnija informacija od početka redovnog dana u Skupštini, kada se dozvoljava snimateljima i fotoreporterima da uđu u plenarnu salu", kaže se u reagovanju SMCG
68 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Brajović, Vilmars Heninš, Foto: Skupština.me
Ivan Brajović, Vilmars Heninš, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 04.02.2019. 19:53h

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) uputio je danas javni apel predsjedniku parlamenta Ivana Brajovića da omogući novinarskim ekipama da u zgradi Skupštine nesmetano obavljaju svoj posao.

Generalni sekretar Skupštine je zabranio novinarima i snimateljima da snimaju početak rasprave o ukidanju imuniteta poslankiu Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću.

SMCG je reagovao povodom, kako se navodi, jučerašnje zabrane snimateljima i fotoreporterima da snime ulazak poslanika DF u plenarnu salu Skupštine Crne Gore.

Navodi se da predsjednik Skupštine mora voditi računa o značaju dešavanja u parlamentu i plenarnoj sali.

"Dolazak dijela poslanika opozicije u poslaničke klupe, kao i povod za njihov dolazak, je svakako bitnija informacija od početka redovnog dana u Skupštini, kada se dozvoljava snimateljima i fotoreporterima da uđu u plenarnu salu", kaže se u reagovanju SMCG.

Kako se ocjenjuje, onemogućavanjem adekvatnog praćenja događaja ne ometaju se samo novinarske ekipe u obavljanju svog posla već se i građanima onemogućava pravo da adekvatno budu informisani.

"Želimo da vjerujemo da Brajoviću to nije bio cilj i da će uvidjeti da strogo poštovanje ustaljene forme nanosi više štete nego što donosi koristi", kaže se u saopštenju Glavnog odbora SMCG.

Podsjeća se da se i prethodne godine, početkom juna, desila slična situacija u Skupštini, kada je tadašnji vršilac dužnosti predsjednika parlamenta Milutin Simović zabranio fotoreporterima i snimateljima da uđu u plenarnu salu.

"Taj događaj, ali i ovaj jučerašnji, nas obavezuju da ukažemo na neprihvatljivo ponašanje i svojevrsnu cenzuru, koja bi u svim drugim institucijama izgledala manje drastična nego u onoj u kojoj sjede direktni predstavnici naroda", kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas