Nikšić: Otvoreno prvo savjetovalište za brak i porodicu u Crnoj Gori

Prema riječima Ivana Mitrovića, direktora Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, finansijska sredstva od EU obezbijediće rad savjetovališta do aprila naredne godine, ali je Centar našao mehanizme da isti nastavi sa fukcionisanjem i nakon toga
145 pregleda 0 komentar(a)
Savjetovalište za brak i porodicu, Foto: Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik
Savjetovalište za brak i porodicu, Foto: Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik
Ažurirano: 30.06.2017. 13:43h

Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik otvorio je savjetovalište za brak i porodicu, prvo takve vrste u Crnoj Gori.

Savjetovalište, koje će raditi radnim danima od 16 do 19 časova, u Ulici "Jola Piletića" br 10, a petak je rezervisan za grupne terapije, otvoreno je u sklopu projekta "Zajedno za naše porodice" koji je Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik realizovao zajedno sa Centrom za socijalni rad iz Užica, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Prema riječima Ivana Mitrovića, direktora Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, finansijska sredstva od EU obezbijediće rad savjetovališta do aprila naredne godine, ali je Centar našao mehanizme da isti nastavi sa fukcionisanjem i nakon toga.

"Ovakva savjetovališta postoje dugi niz godina u mnogim gradovima Srbije i u nekom segmentu kada je u pitanju lokalna zajednica zaostajemo na tom planu, ali Nikšić ne samo ovom uslugom, nego i svim prethodnim, sustiže i prestiže te lokalne zajednice", kazao je Mitrović.

Savjetovalište će, prema njegovim riječima, mnogo značiti Centru za socijalni rad i sistemu socijalne i dječije zaštite u Crnoj Gori, ali prije svega svim korisnicima.

Jadranka Milić iz Delegacije Evropske unije u Podgorici, kazala je da je ovaj projekat jedan od pet koji je podržan u okviru trećeg programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a da su za njegovu realizaciju opredijelili oko 86 hiljada eura.

"U posljednjih nekoliko godina EU je uložila značajna finansijska sredstva za podršku reformi sistema socijalnog staranja i dječije zaštite u Crnoj Gori", kazala je Milić i obećala da će i dalje nastaviti da pružaju finansijsku podršku razvoju zemalja Zapadnog Balkana.

Podsjetila je da u izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za prošlu godinu stoji da su lokalni planovi za socijalnu inkluziju napravljeni gotovo u svim opštinama, ali da treba obezbijediti adekvatne finansijske resurse za njihovu implementaciju.

Prema njenim riječima otvaranje pomenutog savjetovališta obezbijediće savjetodavno-terapeutske i socijalno-edukativne usluge.

"Otvaranje savjetovališta za brak i porodicu je neophodno naročito u većim zajednicama", poručila je Milić.

Slobodanka Roganović, govoreći ispred lokalne uprave, kazala je da o radu Centra za socijalni rad najbolje govore servisi koje su otvorili, dnevni boravci za stare, gradski vešeraj, pomoć u kući za stare i pomenuto savjetovalište, kao i oni koje tek namjeravaju da otvore.

Marko Sinđić, predstavnik užičkog Centra za socijalni rad, kazao je da savjetovalište za brak i porodicu u tom gradu postoji od 2011. godine, a da je od aprila ove godine regionalnog karaktera i da su od tog perioda njegove usluge koristile 102 osobe.

Sada im, kako je kazao, predstoji, jačanje međusektorske saradnje između savjetovališta i tužilaštva jer mnogo je svrsishodnije, kako je kazao, nasilnika uputiti u savjetovalište, nego ga kazniti zatvorom ili novčano.

Žižić: 60 odsto ispitanika smatra da je loša međusobna komunikacija uzrok problema u porodici

Menadžer projekta Marko Žižić kazao je da je otvaranju savjetovališta, u kome će raditi četiri stručna radnika i koordinator, prethodilo mapiranje potencijalnih korisnika i organizovanje obuka, a da je istraživanje pokazalo da problemi u porodici najčešće nastaju zbog neadekvatnog načina rješavanja konflikata, nasilja ili problema sa djecom.

"Rezultati mapiranja su pokazali da 60 odsto ispitanika smatra da je loša međusobna komunikacija uzrok problema u porodici, 44 odsto njih da su tome krivi loši materijalni uslovi, 40 odsto njih kao uzrok navodi nasilno ponašanje i oko 38 odsto kao razlog navodi nedostatak bliskosti partnera", kazao je Žižić.

Obuke, uspostavljanje, organizacija i koordinacija usluga savjetovališta za porodice, rad sa seksualnim i rodnim manjinama i za tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima, prošlo je po 15 stručnih radnika iz cijele Crne Gore.

Bonus video: