Porasli troškovi i za vakcine

Za ljekove je prošle godine izdvojeno 35 odsto više novca, u odnosu na 2012. godinu, pokazuje analiza Fonda zdravstva
0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.06.2017. 19:48h

Država je za vakcine prošle godine izdvojila oko 783.000 eura, što je za oko 175.000 eura više u odnosu na 2015. godinu. To pokazuje izvještaj Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), koji je MANS dobio po slobodnom pristupu informacijama.

Najviše sredstava za vakcine lani je potrošio podgorički Dom zdravlja, zatim nikšićki, a onda barski Dom zdravlja, što je i očekivano, imajući u vidu broj osiguranika u tim opštinama. Institut za javno zdravlje lani je potrošio oko 43,75 hiljada, što je više u odnosu na 2015, ali za oko tridesetak hiljada manje u odnosu na 2014. godinu.

Dokumentacija pokazuje da je potrošnja za vakcine naglo pala u 2015. godini - sa 689.858 eura na nešto više od pola miliona, da bi lani bilo zabilježeno povećano trošenje novca u te svrhe.

Tokom tri prva mjeseca ove godine, domovi zdravlja i Institut za javno zdravlje potrošili su oko 177.394 eura za imunizaciju.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja troškova i za ljekove.

“Vijesti” su ranije objavile da je za ljekove lani izdvojeno 35 odsto više novca nego prije četiri godine. Za ljekove na recept i one koji pacijenti dobijaju u bolnicama i domovima zdravlja, iz budžeta je u 2016. potrošeno oko 49,5 miliona eura, dok je ta cifra 2012. iznosila 37 miliona.

Analiza FZO je pokazala da je iz godine u godinu rasla potrošnja ljekova koji se izdaju na recept - prosječna cijena jednog ljekarskog recepta u 2016. iznosila je 5,84 eura, što je oko 15 odsto više u odnosu na prije tri godine. Rast troškova za ljekove uočen je najviše u domovima zdravlja, ali i u bolnicama i Kliničkom centru. Stručnjaci FZO zaključili su da na povećano propisivanje ljekova i potrošnju imaju preventivni programi, starenje stanovništva i porast hroničnih bolesnika, nove kombinacije različitih ljekova, pritisak farmaceutske industrije, ali i to što cijene pojedinih ljekova rastu bez obzira što su decenijama na tržištu.

Bonus video: