Marta Šćepanović uzalud brani DPS

Izmjene Zakona o SPI su do te mjere unazađene da je propis postao svoja suprotnost
448 pregleda 17 komentar(a)
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.06.2017. 14:09h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) informisala je međunarodnu zajednicu koja prati sprovođenje reformi u Crnoj Gori, da su poslanici DPS izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama “suspendovali ustavno pravo građana na SPI”.

Zbog toga su, podsjetili su iz ove NVO, nedavno, preko pet opozicionih poslanika, podnijeli inicijativu Ustavnom sudu da procijeni zakonitost nedavnih izmjena propisa o SPI.

Ističu da poslanica DPS Marta Šćepanović, iako je pokušala da odbrani poteze kolega iz partije u Odboru za politički sistem, javnosti nikada nije pružila informacije o tome koji poslanik je konkretno inicijator ovih amandmana, koji su razlozi zbog kojih su amandmani predloženi, a kasnije i usvojeni i čiji je konkretno interes da se od javnosti skrivaju informacije koje mogu ukazati na korupciju i druge nezakonitosti.

“Izmjene Zakona o SPI, koje su prošlog mjeseca usvojene u Skupštini, su amandmanima poslanika DPS do te mjere unazađene, da je propis postao svoja suprotnost i od sada će institucijama služiti kao pokriće za sakrivanje informacija od javnosti”, smatraju u MANS-u.

Podsjećaju da je amandmanima poslanika DPS predviđeno da se zakon ne odnosi na podatke koji su proglašeni tajnom, čime se ukida sudska kontrola i omogućava vlasti da proglasi tajnom šta god hoće bez bilo kakve provjere, te da Agencija za zaštitu ličnih podataka i SPI više ne može donijeti konačnu odluku po žalbama.

“Čak je i sam postupak amandmanskog djelovanja poslanika DPS-a sproveden daleko od očiju javnosti. Na taj način, DPS je grubo zloupotrijebio parlament i progurao retrogradno zakonsko rješenje, koje će se sada koristiti za sakrivanje svih informacija koje mogu ukazati na korupciju javnih funkcionera, zloupotrebe javnih fondova u partijske svrhe i mnoge druge nezakonitosti koje su do sada posredstvom ovog zakona otkrivale nevladine organizacije i mediji. U najvećem broju slučajeva, akteri tih korupcionaških afera su bili upravo funkcioneri partije koja je predložila sporne amandmane”, poručuju iz MANS-a.

Bonus video: