Put oko autoputa za deset časova

Prvi medijski obilazak svih gradilišta na cijeloj dionici autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo odradili su novinari "Vijesti"
822 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2017. 07:05h

Kada se pomene autoput, građani najčešće pomisle na tri enormne stope budućeg mosta na Moračici, koji su vidljivi sa magistrale Podgorica - Kolašin. Većina građana, međutim, ni ne sluti da je iza brda, na kojem je izgrađena posljednja stopa mosta, najveće gradilište u Crnoj Gori - prioritetna dionica autoputa Smokovac - Uvač -Mateševo.

"Vijesti" su u četvrtak bili prvi medij čiji su novinari obišli cijelo gradilište, odnosno 16 objekata, od Smokovca do Jabuke (Kolašin), gdje se gradi most na prioritetnoj dionici autoputa. Cijeli obilazak trajao je oko 10 časova.

Trenutno na 35 kilometara dionice autoputa Bar-Boljari aktivno radi kineska građevinska kompanija CRBC sa podizvođačima, dok se na šest kilometara rade pripremni radovi. Dionica je podijeljena u četiri sekcije.

Prvi objekti na koje su reporteri naišli su tunel Vežešnik, most i tunel Mrke (Bioče), koje gradi građevinska kompanija “Bemax”, a takođe izvodi i pripremene radove za tunel Suke (Smokovac), koji će biti prvi objekat na pomenutoj trasi.

Kako prolazimo Bioče izdižu se treća i četvrta (od pet) stopa najimpozantnijeg objekta na cijeloj trasi - mosta na Moračici, koje su do sada dostigle već 75 metara visine, a iz CRBC tvrde da nijesu još ni na pola planirane visine.

Ovaj most je najvjerovatnije i najpoznatiji objekat autoputa javnosti, jer se, pored toga što se vidi sa prometnog magistralnog puta, o njemu najviše pisalo u medijima. Razlog tome je što je najveći i najteži objekat na ovoj dionici, ali i to što su crnogorski zvaničnici najviše posjećivali ovaj objekat, s obzirom na to da je glavnom gradu bliži od ostalih impozantnih objekata autoputa.

Nakon što su reporteri “Vijesti” prošli Moračicu, našli su se na otvorenoj trasi budućeg crnogorskog autoputa, koja vodi do prvog objekta na drugoj sekciji - tunela Klopot. Riječ je o manjem tunelu koji će najvjerovatnije biti prvi probijen na jesen u obije cijevi.

Starim dotrajalim putem do Kolašina, dodatno oštećenim tokom izgradnje autoputa, dolazi se do sljedećeg objekta na drugoj sekciji - tunela Vilac. Radnici pod punom opremom i specijalnim mašinama probijali su stijenu na kraju tunela.

Iako je napolju bilo blizu 40 stepeni Celzijusa, duboko u tunelskoj cijevi je bilo prilično hladno, ali uprkos tome znoj je kiptao sa lica radnika koji su razbijali kamenje u Vilcu.

Nakon tog tunela, zamjenik direktora na sekciji dva Liu Đian Cang odveo je novinare da obiđu najveći objekat na tom dijelu autoputa - tunel Vjeternik. Do tunela se dolazi pristupnim putem koji su izgradili radnici CRBC, pored toga na cijeloj dionici je zbog teške mehanizacije izgrađeno više od 70 pristupnih puteva, koje koriste i mještani.

Na Vjeterniku je probijeno 911 u lijevoj, i 980 metara u desnoj cijevi. Cang očekuje da će Vjeternik probiti do aprila 2018. godine, a tvrdi da su većinu poslova pod zemljom završili.

"Najviše radnika i mašina angažovano je upravo na proboju Vjeternika - 215 radnika i 57 mašina”, kazao je Cang.

Reporteri “Vijesti” su nakon što su uživali u kineskoj kuhinji u radničkom kampu na Pelevom brijegu, krenuli ka objektima na sekciji tri, a prvi na tom putu bio je manji tunel Mrki krš. Nakon njega na redu je bio najveći objekat na toj dionici - tunel Kosman.

Jedan od glavnih inženjera na sekciji tri Lu Žaočao kazao je da je izuzetno teško raditi na probijanju tunela zbog rastresitog zemljišta.

“Zbog toga posebnu pažnju skrećemo na bezbjednost na radu. Niko ne smije da se približi tunelu bez građevinske opreme”, kazao je Žaočao. Tvrdi da bi tunel Kosman trebao biti završen u avgustu 2018. godine.

Posljednji objekti na sekciji tri biće mostovi na mjestu Uvač, gdje se trenutno izvode pripremni radovi. Reporteri su tamo u četvrtak zatekli radnike kako dižu šipove (željezne stubove) za mostove na tim dionicama.

Pored toga što su prvi obišli cijeli autoput, novinari “Vijesti” su prvi koji su posjetili gradilište tunela Zečka, prvog objekta na sekciji četiri. Na tom mjestu su se mogli vidjeti samo obrisi novog tunela na prioritetnoj dionici autoputa.

Najteži i najveći objekat na ovoj dionici je tunel Jabučki krš, na mjestu Jabuka (Kolašin), koji će biti probijen na jesen.

Radnici CRBC vole da kažu da je Jabučki krš “ozbiljna konkurencija” tunelu Klopot, kada je riječ o tome koji će tunel biti prvi završen. Zbog najgoreg terena na cijeloj dionici autoputa, Jabučki krš je najteži objekat, ali to kineske radnike nije spriječilo da do sada probiju preko dvije hiljade metara tunela. Probijanje tunela počelo je u februaru.

Na Jabučki krš nastaviće se most Preslo, koji je još u ranoj fazi izgradnje. Nakon Presla, reporteri “Vijesti“ su obišli most Jabuka, koji će nositi 32 stuba. Šest stubova je do sada dobilo obrise, jer je izgrađeno oko četiri metra, dok su ostale stope u začetku.

Jabuka će biti dugačka oko 1.400 metara u oba pravca, visok oko 25 metara, a povezivaće Preslo i otvoreni put do mosta na Tari, čija izgradnja još nije počela. Posljednji objekat na toj trasi biće tunel Mateševo, za koji se odvijaju pripremni radovi, dok CRBC još uvijek čeka dozvolu za njegovu izgradnju.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo je počela zvanično da se gradi 11. maja 2015. godine, a ugovoreni rok za realizaciju četiri godine. Radnici CRBC na svim dionicama rade cjelodnevno, u tri smjene, kako bi posao završili na vrijeme.

Tvrde da su uz njih mještani, koji ih svakodnevno obilaze i podržavaju u izgradnji dionice autoputa, koja će ih, nadaju se, znatno približiti glavnom gradu.

Eksproprišu zemlju za gradnju petlje?

Prema prvobitnom planu izgradnje prioritetne dionice autoputa, planirana je izgradnja petlje na Smokovcu koja bi povezala autoput i postojeću magistralu ka Podgorici.

Iako su mještani Rogama i Smokovca negodovali zbog ovog rješenja, Vlada je u četvrtak usvojila odluku kojom utvrđuje da je javni interes eksproprijacija oko 5.000 kvadratnih metara zemlje u Rogamima, oko 500 kvadratnih metara zemlje u Đurkovićima i oko 20,5 hiljada kvadratnih metara u Mrkama, radi izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari.

Na toj dionici ukupno se radi na šest mostova i deset tunela, kao i na dijelovima otvorene trase.

Radi se na deset tunela, od 16 planiranih na prioritetnoj dionici. U ovom trenutku završena je trećina iskopnih radova, prokopavanjem oko 9,5 kilometara. Slikovito, do sada su prokopane dvije dužine tunela Sozina. Proboj tunela Vešesnik, Vjeternik i Kosman trebalo bi da bude završen naredne godine, a uskoro počinje gradnja tunela Pajkov Vir i Đurilovac.

Ukupno je angažovano 2.138 radnika. Od toga, 1383 su radnici iz Kine, dok je 755 domaćih radnika koji rade u kompaniji CRBC ili u domaćim kompanijama podizvođačima. Najviše radnika uposlenih na izgradnji autoputa biće u avgustu, kada se očekuje da broj angažovanih radnika dostigne 3.500.

Nesreća donosi tri promjene

Na ulazu u Jabučki krš, direktori sekcije četiri postavili su tablu sa poslovicom, koja upozorava radnike da budu oprezni.

"Nesreća donosi tri promjene. Žena će se preudati. Dijete će promijeniti prezime. Imovinu će posjedovati drugi čovjek. Nesreća nema milosti. Budi uvijek na oprezu!”, piše na tabli na kineskom i našem jeziku.

Galerija

Bonus video: