Novi konkurs za srednje škole do 10. jula: Više od 1.000 mjesta za avgustovski rok

U bilj eženo je značajno interesovanje za upis u srednje stručne škole - za 6.301 upisno mjesto konkurisalo je 5.132 učenika
120 pregleda 0 komentar(a)
Promocija zanata, Foto: Zoran Đurić
Promocija zanata, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.06.2017. 12:48h

Ministarstvo prosvjete raspisaće naknadni konkurs za upis polumaturanata najkasnije do 10. jula, a đaci će potrebnu dokumentaciju predavati u avgustu, najavio je direktor Direktorata za srednje obrazovanje Veljko Tomić.

Konačni rezultati junskog upisnog roka biće poznati najkasnije u petak, jer škole odgovaraju na eventualne prigovore.

“Junskim konkursom je predviđeno 2.324 mjesta za upis na programe gimnazije, a podaci pokazuju da konkurisalo 2.388 učenika. Sva mjesta su popunjena u gimnazijama u Podgorici, Baru, Ulcinju, Cetinju, Kotoru, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Budvi.

Slobodnih mjesta ima u odjeljenjima gimnazije u Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu, Tivtu, Andrijevici, Tuzima, Pljevljima, Plavu, Gusinju, Petnjici, Žabljaku i Plužinama”, kazao je Tomić “Vijestima”.

Ubilježeno je, ističe, i značajno interesovanje za upis u srednje stručne škole - za 6.301 upisno mjesto u prvom roku konkurisalo je 5.132.

“Karakteristika ovogodišnjeg upisa je da su interesovanja za upis u stručne škole pokazivali najbolji osnovci. Na programe iz oblasti saobraćaja prijavljivali su se učenici koji su po osnovu uspjeha ostvarili između 100 i 120 bodova, od mogućih 125”, kaže Tomić.

Napominje da su u tri stručne škole (u Baru, Podgorici i u Rožajama) upisana odjeljenja poljoprivrednog tehničara.

“ Od petnaest učenika koji su konkurisali za upis na program modni dizajner stručne škole u Podgorici, četiri su sa odličnim uspjehom. Na program frizer u istoj školi prijavili su se učenici sa vrlo dobrim uspjehom. Slično je u Nikšiću, u Srednjoj stručnoj školi, na programima zdravstveni i farmaceutski tehničar, kao i u Baru na programu farmaceutski tehničar i programima iz oblasti ekonomije u svim školama”, navodi Tomić.

Dodaje da će predaja dokumentacije na naknadni konkurs za upis biti u avgustu, kada će svoje mjesto naći učenici koji su u junskom roku ostali “ispod crte”.

Gimnazija prima i prekobrojne?

Gimnazija “Slobodan Škerović” dobila je više od pedeset prijava u odnosu 392 đaka čiji su prijem oglasili konkursom.

Direktorka Zoja Bojanić Lalević kazala je “Vijestima” da je škola, u skladu sa propisima, uputila zahtjev Ministarstvu da im dozvoli upis po nekoliko dodatnih đaka u odjeljenjima.

“A zbog činjenice da se javio veliki broj odlikaša koji u konačnom imaju isti broj bodova”, objasnila je ona. Kazala je da je škola dobro organizovana, te da proširenje rang liste nikako neće uticatina nastavu. Iz Ministarstva kažu da zahtjev uprava Ekonomske škole do sada nije poslala zahtjev za proširenje rang-liste.

Bonus video: